APIA

Sumă record oferită de APIA! Fermierii pot primi 4.650 euro/ha dacă depun cereri până pe 2 noiembrie

Sumă record oferită de APIA! Fermierii pot primi 4.650 euroha dacă depun cereri până pe 2 noiembrie
APIA, fermier

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a dezvăluit termenele legate de suma record oferită pentru subvenții. În Campania din 2019, s-au oferit 4.649,12 de euro pe hectar însemnând 22.081,460 lei pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV).

Anul acesta, fermierii care vor să beneficieze de sprijinul oferit de APIA, trebuie să țină cont de noile termene oficiale. Unul dintre acestea este legat de seria de documente justificative.

Termenele limită de care fermierii trebuie să țină cont pentru prezentarea documentelor justificative pentru sere și solarii:

Pentru persoanele fizice care pun în vânzare o producție minimă la o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor, termenul este de 2 noiembrie 2020 inlcusiv. Aceștia trebuie să prezinte factura sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor agricole.

În cazul producătorilor de castraveți, vorbind de unitățile de industrializare care procesează productia proprie și sunt înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, termenul este de 2 noiembrie 2020. Aceștia trebuie să prezinte documente contabile interne pentru procesarea producţiei proprii.

Factura fiscală sau bonul fiscal de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu semnalarea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea”. De asemenea, documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. Toate aceste documente se pot prezenta până pe 2 noiembrie 2020.

Sprijinul Cuplat Vegetal pentru legumele cultivate în sere

Fermierii activi care fac dovada comercializării numărului minimal anual pe hectarul cultivat în funcție de legumele cultivate sunt eligibili pentru SCV. Aceste cantități sunt:

În cazul tomatelor pentru consum în stare proaspătă – 85 de tone

În cazul castraveților pentru consum în stare proaspătă – 50 de tone

În cazul castraveților desținați industrializării – 50 de tone

În cazul ardeilor pentru consum în stare proaspătă – 29 de tone

În cazul verzei pentru consum în stare proaspătă – 46 de tone

Sprijinul Cuplat Vegetal pentru legumele cultivate în solarii

Acestea sunt cantitățile pentru care fermierii activi sunt eligibili programului SCV:

În cazul tomatelor pentru consum în stare proaspătă – 32 de tone

În cazul castraveților pentru consum în stare proaspătă şi/sau industrializării – 30 de tone

În cazul ardeilor pentru consum în stare proaspătă – 16 tone

În cazul verzei pentru consum în stare proaspătă – 22 de tone

În cazul vinetelor pentru consum în stare proaspătă – 20 de tone

Atât fermierii care cultivă legume în solarii, cât și cei care cultivă legume în sere, trebuie să demonstreze că utilizează sămânţa certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu Legea nr.266/2002 cu Ordinul MAPDR nr. 1269/2005 şi cu Ordinul MAPDR nr.1366/2005.

Sămânța autohtonă presupune că este certificată în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul calităţii seminţelor. În plus, sămânța autohtonă este produsă pe teritoriul României din soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, în anul de cerere respectiv.

Producătorii de castraveți fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 2 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne, fie că vorbim de sere sau solarii proprii.

Suprafeţele de sere sau solare în care legumele nu sunt cultivate pe pământ nu se încadrează la plata APIA.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA