Rețete

Vegeta de casă. Cum faci condimente naturale din legume sănătoase

Vegeta de casă. Cum faci condimente naturale din legume sănătoase
Vegeta de casă. Cum faci condimente naturale din legume sănătoase

Vegeta de casă rețeta simplă pentru legume deschidratate. Uită de condimentele din comerț, care conțin sare și monoglutamat de sodiu, destul de nocive pentru organismul uman. Este mult mai sănătos să prepari tu acasă un amestec de legume, în cantități pe care tu le controlezi. Astfel, poți cumpăra legume din surse sigure, care să nu fi fost stropite cu pesticipe sau alte substanțe periculoase, iar apoi poți folosi în cantitățile preferate. 

Sunt mai multe metode prin care poți face vegeta de casă, fie folosind cuptorul normal de la aragaz, fie folosind un deshidrator de legume, care le va usca mult mai rapid. Acest aparat poate fi folosit și pentru a usca fructe.

Vegeta de casă – ce trebuie să știi înainte de a o prepara

Mai poți alege și între a face vegeta de casă doar cu legume sau vegeta care conține și sare. Tu decizi cantitatea de sare din condimentul tău. De asemnea, va trebui să hotărăști granulația pentru legumele tale. Poți să le tai mărunt, poți să le dai pe răzătoare sau poți să le tai în bucățele mai mari, iar apoi să le macini la blender sau la râșnița de cafea.

Ține doar de tine cum vei proceda pentru a prepara vegeta. Folosește ce legume îți plac, în ce cantități dorești. Noi îți oferim în continuare o variantă de bază pentru această rețetă simplă.

 Ingrediente pentru Vegeta de casă

5 morcovi

2 rădăcini de pătrunjel

2 rădăcini de păstârnac

1 țelină

1 gulie

1 ardei roșu

1 ceapă roșie

1 ceapă albă

1 legătură frunze de pătrunjel

1 legătură frunze de țelină

Opțional: o lingură de sare, o lingură de turmeric, o linguriță de boia dulce, piper

Legumele și cantitățile se stabilesc după gustul propriu, iar condimentele se pot adăuga sau nu. Vegeta e foarte gustoasă și dacă e făcută doar din legume. Poți tăia mărunt sau poți da pe răzătoarea mare legumele. Poți folosi și o mandolină ca să tai legumele în fâșii subțiri. Este foarte important să tai legumele la dimensiuni egale, pentru a nu se usca sau coace în timpi diferiți.

Spală bine legumele, curăță-le de coajă și semințe. Apoi usucă-le foarte bine cu ajutorul unor șervețele de hârtie.

Pentru a le coace în cuptor, legumele se pun pe tava acoperită cu hârtie de copt. Se așează într-un strat subțire, fără a le suprapune. La cuptor se vor coace la temperatura minimă, timp de aproximativ 4 ore, verificându-se ocazional și lăsându-le până când sunt crocante.

Dacă folosiți deshidratorul, uscați legumele conform instrucțiunilor. 

Acum, legumele deshidratate sunt gata. Le poți păstra în pungi de hârtie sau în borcane de sticlă, ca atare sau le poți măcina cu blenderul sau rășnița, pentru a fi fină. Atenție! Nu păstrați legumele uscate în vase metalice! Tot acum se amestecă cu sare, boia sau alte arome.

Folosind aceste metode poți usca și ierburi aromatice. Pătrunjelul, mărarul, cimbrul, busuiocul se pot deshidrata pentru a fi folosite la mâncare. 
Vegeta de casă este foarte sănătoasă dar și sănătoasă. Spor la pregătit!

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete