Varza murată nu este doar o garnitură perfectă pentru preparatele culinare de iarnă, ci este un ingredient cheie pentru pregătirea uneia dintre cele mai îndrăgite rețete tradiționale românești: sarmalele.

Cum alegem varza potrivită pentru murat

Rețeta de varză murată este mai complicată decât celelalte murături. În primul rând, alegerea verzelor crude este foarte importantă, deoarece nu toate soiurile sunt bune pentru murat.

Varza trebuie să fie de toamnă, cu frunze ferme și subțiri, foarte sănătoase, fără indicii ale apariției dăunătorilor. Conform tradiției populare, varza se pune la murat în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie, așa că trebuie să așteptăm acest moment al anului pentru a avea parte de varza potrivită.

Un alt aspect care vă poate ajuta să alegeți varza potrivită este mărimea căpățânilor – acestea trebuie să aibă diametrul maxim de 20 de centimetri și minim de 15 centimetri.

Dezinfectarea butoiului

Recipientul în care varza va sta la murat o lungă perioadă de timp trebuie dezinfectat corespunzător. Acesta poate fi spălat cu o soluție naturală formată din bicarbonat de sodiu și apă fierbinte. Lăsăm soluția câteva ore în butoi, apoi clătim foarte bine.

Rețetă varză murată

Această rețetă de varză murată îi aparține Ginei Bradea, una dintre cele mai apreciate gospodine din mediul online românesc. Aceasta folosește următoarele cantități:

 • Varză albă – 15 kg
 • Apă – după nevoie (circa 15 litri)
 • Sare grunjoasă (fără iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apă
 • Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi (cam 2 kg în total)
 • Busuioc – o crenguţă
 • Mărar – 2-3 tulpini (beţe)

Conform Ginei Bradea, pentru varza murată nu se folosește hreanul, deoarece va întări prea tare foile de varză și nu vor mai putea fi folosite pentru prepararea sarmalelor.

Alte sfaturi ale gospodinei:

 • primele două straturi ale verzelor trebuie îndepărtate pentru că sunt, de obicei, neconforme
 • este indicat să scoateți cotorul verzei
 • puteți adăuga încă 2-3 verze mici la câteva zile după, deoarece varza se va strânge.

Conform rețetei, adăugăm în borcanul sterilizat busuiocul care va preveni apariția de mâzgă, apoi bucățile de sfeclă roșie, curățate de coajă (pentru a asigura culoarea aurie a verzei) apoi bucățile de varză, cu cotorul în sus, mai întâi cele mai mari, apoi cele mai mici.

Deasupra verzei se pune o greutate pentru a împiedica ridicarea ei deasupra saramurii. Se poate adăuga și apa, apoi sarea care se va dizolva foarte repede. Înșurubăm capacul și lăsăm varza neatinsă timp de două zile.

De ce trebuie să suflăm în varză

Următorul pas este pitrocirea verzei, adică scoaterea a jumătate din saramură, apoi punerea la loc.

În mod tradițional, mai există o variantă în care se introduce un furtun în butoi și apoi se suflă cu putere, o dată la câteva zile, pentru a amesteca saramura, activând bacteriile bune.

Varza este murată după aproximativ cinci săptămâni.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  More in Agromedia