Dulcețurile și gemurile sunt cel mai delicios mod de a conserva fructele pentru iarnă. Acestea se pot consuma atât pe pâine pâine prăjită cu unt, cât și în clătite, cu papanași sau în pandișpanuri pufoase.

Rețetele de clătite nu sunt, nici pe departe, complicate, fiind important să ținem cont de câțiva factori extrem de importanți pentru a garanta succesul de fiecare dată.

Vă prezentăm câteva rețete folosind unele dintre cele mai îndrăgite fructe de toamnă.

Gem de prune cu nuci

Iată care sunt ingredientele de care veți avea nevoie:

 • 3 kg de prune
 • o lămâie
 • 1,2 kg zahăr
 • 300 g miez de nucă

Este important să alegeți prune coapte, dar care nu prezintă urme de lovituri sau părți stricate. Acestea se spală și se taie pe jumătate, scoțând sâmburii. Se pun într-o oală încăpătoare cu fund dublu sau într-un ceaun, se adaugă zahărul și se lasă peste noapte.

După această perioadă, prunele se pun la foc, strângând spuma constant. Se lasă la fiert în jur de 45 – 50 de minute. După această perioadă, se adaugă și miezul de nucă și zeama de la o lămâie, lăsându-le la fiert până dau într-un clocot.

Gemul se toarnă în borcanele sterilizate și apoi se lasă la răcit, acoperind borcanele cu pături groase.

Dulceață de gutui

Veți avea nevoie de:

 • 3kg de gutui
 • 1,5 kg zahăr
 • 1 baton scorțișoară
 • zeama de la 3 lămâi
 • 1,5l apă

Gutuile se spală foarte bine, îndepărtând cu atenție puful de pe fructe. Apoi, se dau prin răzătoare, folosind partea cea mai mare.

Se pun fructele la fiert, alături de celelalte ingrediente, într-o oală încăpătoare, cu fund dublu, pentru a nu se lipi. Dulceața nu se ține pe foc mai mult de 20 de minute, altfel riscați caramelizarea zahărului.

Puteți adăuga și în dulceața de gutui o mână de miez de nucă, dar și alte arome precum vanilia, anasonul sau nucșoara. Se pune în borcane care se închid ermetic și apoi se lasă la răcit, în voie.

Dulceață de piersici

Pentru această dulceață, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 3kg piersici
 • 2kg zahăr
 • zeama de la două lămâi

Piersicile se spală și se taie în feliuțe sau în bucățele. Apoi, se pun într-o oală, alături de zahăr și de zeama de lămâie. Ingredientele se amestecă, având grijă să nu fărâmițați fructele, apoi se lasă două ore. În acest timp, piersicile își vor lăsa zeamă.

Dulceața se pune pe foc și se lasă în jur de 10 minute după ce începe să fiarbă. Se amestecă din când în când, cu grijă. Dulceața se acoperă cu o cârpă udă și se lasă la răcit timp de o oră.

După această perioadă, se pune, din nou la fiert, timp de un sfert de oră după ce dulceața a început să clocotească. Se transferă în borcane sterilizate și se lasă la răcit.

Spor la gătit!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Rețete