Casa și Grădină

Alege corect bulbii de flori pentru toamnă. Ce trebuie să știi

Alege corect bulbii de flori pentru toamnă. Ce trebuie să știi
Alege corect bulbii de flori pentru toamnă. Ce trebuie să știi

Toamna este momentul perfect pentru platarea bulbilor de flori. Cele mai potrivite flori pentru această perioadă sunt lalelele, narcisele, zambilele, brândușele, freziile, irișii, ghioceii și crinii.

Alegerea corectă a bulbilor 

Cel mai important factor de care trebuie să ținem cont pentru a avea o grădină superbă în perioada primăverii este alegerea corectă a bulbilor. Aceștia trebuie să fie de dimensiuni mari, sănătoși. Suprafața acestora trebuie să fie netedă, cu țesut ferm și să nu fie încolțiți.

Momentul optim de plantare este octombrie, noiembrie, înainte de îngheț. Solul se pregătește prin efectuarea unor gropi cu adâncimea de 10-15 centimetri, în funcție de floarea pe care urmează s-o plantăm.

Plantarea bulbilor de lalele, zambile, brândușe și ghiocei

Bulbii de lalele

Bulbii de lalele pot fi plantați din septembrie până în decembrie, în zilele cu vreme călduroasă și cu soare. Adâncimea gropii trebuie să fie de 10-12 centimetri, cu pământul mărunțit șa bază. Bulbii se plantează la distanță de 10-20 cm unul față de celălalt.

Bulbii de zambile

Bulbii de zambile se plantează cu discul în jos, la o adâncime de 12-15 centimetri, în funcție de dimensiunea lor, la o distanță de 10 centimetri unul față de celălalt.

Bulbii de brândușe

Bulbii de brândușe se plantează în perioada septembrie- noiembrie, într-un sol fărâmițat, cu adaos de nisip, la o adâncime de 7-10 centimetri.

Bulbii de ghiocei

Adâncimea potrivită pentru plantarea acestor bulbi este de 8-10 centimetri. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat pentru a nu exista riscul ca bulbii să putrezească. Aceștia se plantează într-un spațiu umbros și umed, la începutul toamnei.

Alege corect bulbii de flori pentru toamnă. Ce trebuie să știi

Cum se plantează bulbii de narcise, frezii, iriși și lăcrămioare

Bulbii de narcise

Narcisele se plantează toamna timpuriu, în spații însorite, la o adâncime de 12-15 centimetri și distața de 5-10 centimetri una față de cealaltă.

Bulbii de iriși

Bulbii de iriși necesită o adâncime de plantare de cel puțin 15 centimetri și de o distanță de 30 de centimetri. Fiind mai sensibili, bulbii au nevoie de un sol care are adaos de nisip și turbă.

Bulbii de frezii

Bulbii de frezii vor avea nevoie să fie plantați într-un spațiu însorit, cu sol mărunțit, umed, însă bine drenat. În plus, aceste flori vor necesita încurajare prin îngrășământ.

Bulbii de lăcrămioare

Acești bulbi se plantează în spații umbroase și răcoroase, având nevoie de umiditate, însă de un sol bine drenat pentru a nu exista riscul de băltiri ale apei.

Sfaturi de îngrijire a bulbilor după plantare

Majoritatea bulbilor plantați toamna sunt rezistenți la ger, însă este foarte important ca solul să fie bine drenat pentru a evita putrezirea acestora. Primele semne de vegetație vor apărea în perioada februarie- martie.

În cazul în care temperaturile din timpul iernii sunt extrem de scăzute, se recomandă acoperirea solului cu frunze uscate, crengi, rumeguș sau nailon.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *