800.000 fermieri beneficiază de plata avansului aferent Cererilor de plată depuse în anul 2023. Campania de autorizare la plată pentru subvențiile achitate în avans a început pe 16 octombrie la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii din sectorul zootehnic vor primi subvențiile începând cu luna noiembrie, în primă fază pentru vaci și oi/capre. Termenul limită pentru plata avansului este 30 noiembrie 2023.

Astfel, până în ultima zi a lunii noiembrie, peste 1 miliard de euro vor ajunge în conturile tuturor beneficiarilor sub formă de avans.

Mai exact, crescătorii de animale vor primi 70% din cuantumurile care urmează să fie stabilite pentru campania 2023, scrie agrointel.ro. Sumele alocate pentru sectorul zootehnic provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în consecință plăţile către fermieri se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei/euro.

Estimările de subvenții pentru crescătorii de animale sunt trecute în Planul Național Strategic (PNS). Dacă în cazul sectorului vegetal s-au făcut transferuri de sume rămase necheltuite de la eco-schemele la plățile de bază pe suprafață, încă nu este clar dacă, în cazul sectorului zootehnie, banii vor fi transferați de la o schemă la alta.

Astfel, până pe 30 noiembrie, fermierii vor primi 70% din valoarea integrală a subvențiilor pentru campania 2023.

Iată, mai jos, cuantumul subvențiilor din campania 2023 pe fiecare schemă în parte.

Adrian Ioan
Adrian Ioan are o experienta de peste 10 ani in presa online, lucrand in prezent ca editor la publicatia huff.ro. A realizat stiri in regim breaking news, materiale exclusive si interviuri, fiind colaborator Agromedia de la infiintarea proiectului.

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in APIA