Termenul limită pentru depunerea cererilor unice APIA cu penalizări este de 9 iunie. Fermierii au putut depune cereri fără penalizări până la data de 31 mai a anului curent.
Termenul limită a fost prelungit
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, a făcut mai multe declarații pe pagina personală de Facebook despre termenele limită care urmează, dar și despre condițiile înregistrării cererilor.
”Analizând datele campaniei 2023 de primire a cererilor de sprijin, putem spune cu convingere că facem echipă bună și anul acesta cu fermierii noștri, pentru că de la 1 martie 2023 și până în prezent (sâmbătă – 13 mai – n.r), numărul cererilor de sprijin primite de APIA a ajuns la 620.095 de cereri, pentru o suprafață de 6.20 milioane de hectare.
Reamintesc cu acest prilej fermierilor că a fost aprobată prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru Campania 2023 până la data de 31 mai inclusiv, fără penalizări”, a postat șeful APIA pe pagina sa de Facebook, conform agrointel.ro.
Ce înseamnă cererile cu penalizări
Așadar, Directorul general APIA a explicat în postarea sa că fermierii care doresc să mai depună cereri unice de înregistrare o mai pot face până la data de 9 iunie 2023, însă cu penalizări, după cum urmează: conform Hotărârii Guvernului nr. 422/10.05.2023, cererile de plată pot fi depuse şi după data-limită de depunere, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit.
”Dacă o astfel de întârziere depășește data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin”, a completat Directorul APIA, confrom sursei citate mai sus.
Directorul a menționat că modificările cererilor de plată APIA pot fi depuse și după data de 9 iunie fără penalizări, însă nu mai târziu de data de 16 iunie. După termenul de 16 iunie, vor exista cu penalizări de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză.