Este alertă alimentară în Europa. În 15 state a fost descoperit puiul cu salmonella, fiind raportate 335 de cazuri confirmate. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunțat focarul de salmonella, fiind asociat cu carnea de pui.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că este focar de salmonella din cauza cărnii de pui în mai multe state din Europa, dar și în SUA. Au fost raportate 335 de cazuri confirmate de la începutul anului 2023 până la data de 24 octombrie.

În Germania s-au raportat 18 cazuri de salmonella. Nouă persoane din trei țări au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar o persoană din Austria a murit după ce a contactat bacteria din carne.

În urma investigațiilor, carnea de pui a fost considerată sursa focarului, fiind incluse trei tipuri de salmonella enteritidis ST11, a fost anunțul făcut de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), transmite agenția de presă germană DPA.

Bacteriile similare cu cele care au provocat focarul de infecții au fost descoperite în eșantioanele de carne de pui și kebab de pui. Rezultatele obținute au dus către mai mulți producători de carne din Polonia și Austria, dar în unitățile lor nu au fost descoperite dovezi microbiologice privind contaminarea.

DSVSA Sibiu au descoperit telemea cu E. Colli, Salmonella și Stafilococ. Specialiștii au făcut mai 79 de probe la produsele fabricate de ciobanii sibieni, iar 14 dintre ele au arătat depășiri ale limitelor maxime admise. Printre ele se numără E. Colli, Salmonella SPP și Stafilococ CP.

”Pe arcursul anului 2023 au fost prelevate și analizate un număr de 79 probe de produse lactate, din diferite categorii de produse (telemea, caș, urdă, produse acidofile, unt, cașcaval ). S-au înregistrat depășiri ale limitelor maxim admise pentru criteriile microbiologice (E. Colli, Salmonella SPP, Stafilococ CP) pentru un număr de 14 probe produse lactate, dispunând măsurile impuse de legislația sanitară veterinară.

În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic ( pavimente deteliorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, a transmis DSVSA Sibiu.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *