Știri Agricole

Iată cum puteți scăpa de condensul geamurilor termopan: aflați detalii în articol

Ferestrele moderne din plastic au multe avantaje: nu curg, reduc bine zgomotul din stradă, rețin căldura. Dar, așa cum se întâmplă deseori în viață, avantajele sunt însoțite și de dezavantaje.

Au trecut câteva zile după montare, iar pe ferestre s-a format un condens abundent. Cu ferestrele vechi de lemn nu am pățit! De ce se întâmplă și cum rezolvăm problema?

De ce fereastra de plastic a transpirat? Motivul constă în diferența dintre temperatura aerului din cameră și temperatura aerului de afară. Geamul este cel care desparte aceste două medii. Când aburul atinge foaia de sticlă, se transformă în apă și se așează sub formă de condens. Cu cât este mai rece în cameră, cu atât mai puțină umiditate este necesară pentru ca să se formeze roua.

Cu alte cuvinte, într-o încăpere rece și destul de umedă, probabilitatea apariției condensului este mai mare. Într-o încăpere caldă și uscată, acesta, de regulă, nu se formează.

”Cu ferestrele vechi nu am avut această problemă!” – veți spune. E adevărat, dar nu din cauza că geamurile noi sunt mai rele.

În ferestrele din lemn, de regulă, sunt multe fisuri mici, prin care pătrunde în mod constant aerul mult mai uscat din stradă, reducând umiditatea din încăpere.

Din păcate, geamurile transpirate nu sunt doar o problemă estetică. Condensul de pe ferestrele din plastic vorbesc despre o microclimă nesănătoasă din apartament. Umiditatea ridicată duce la apariția diferitelor tipuri de ciuperci, mucegai.

Aerisirea insuficientă contribuie la acumularea de dioxid de carbon și la creșterea concentrației de substanțe nocive în aer. În consecință, locatarii încep să se simtă rău.

CUM PUTEȚI SCĂPA DE CONDENS

1.Începeți de la verificarea calității ventilației. Poate fi înfundată sau poate fi nevoie de o grilă mai mare. Suplimentar, puteți instala o hotă în bucătărie.

2.Verificați dacă au fost prelucrate corespunzător pantele. Dacă în exterior sunt crăpături, aerul rece și umiditatea pătrund prin ele și răcesc întreaga structură.

3.Nu faceți glafurile prea late, astfel asigurați încălzirea geamului de la calorifer. Puteți instala un calorifer mai puternic sau o grilă de ventilație în glaf. Asigurați-vă că caloriferul nu este acoperit de draperia groasă.

4.Izolați pereții. Pentru izolarea exterioară va fi nevoie să angajați specialiști, însă rezultatul își merită toate eforturile și cheltuielile. Pereții vor menține căldura pe timp de iarnă și răcoarea pe timp de vară.

5.Luați plantele sau acvariul de pe glaf. Ele pot servi drept sursă a umidității excesive.

6.Dacă locuiți în casă la sol, încercați să micșorați concentrația de umiditate din încăpere. Acest lucru îl puteți obține reparând acoperișul sau subsolul.

Ca să nu apară întrebarea cum puteți scăpa de condens, încredințați montarea ferestrelor doar instalatorilor cu experiență și urmăriți procesul de lucru.

Aproape toate ferestrele moderne sunt echipate cu sisteme ce pot fi reglate. Reglarea corectă și la timp a ferestrei vă va ajuta să găsiți cel mai potrivit regim de aerisire.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.