APIA

APIA 2020 încep controalele din sectorul zootehnic. Cât pierd fermierii care nu au transmis cifrele corecte

APIA 2020 încep controalele din sectorul zootehnic. Cât pierd fermierii care nu au transmis cifrele corecte
APIA 2020 încep controalele din sectorul zootehnic. Cât pierd fermierii care nu au transmis cifrele corecte

În anul 2020, s-au selectat 4.078 de fermieri pentru controlul schemelor de ajutor pentru sectorul zootehnic, potrivit APIA, mai puțin cu 289 de dosare față de anul precedent.

Controalele din sectorul zootehnic nu se pot face prin teledecție, așa cum se efectuează în sectorul vegetal, motiv pentru care inspectorii trebuie să meargă direct pe teren pentru a face verificările necesare.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură deleagă inspectorii Agenției pentru zootehnie, iar, în cazul în care fermierul selectat nu acceptă verificarea, acestuia nu i se mai permite să participe la schema de ajutor, considerându-se că nu a respectat regulile.

Prețul ajutorului scade în baza unui procent Pr

Procentul Pr se calculează prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate. Așadar, fermierii trebuie nu doar să accepte verificarea, dar să folosească numerele corecte în dosar. În caz contrat, reducerea se calculează astfel:

Dacă procentul Pr este mai mare de 50%, fermierul este eliminat de la plată pentru anul solicitat. Dacă procentul Pr este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%, atunci suma se va reduce cu 20%.

Dacă procentul Pr calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%, atunci se vor reduce 15%, iar dacă procentul Pr este este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%, atunci suma se va reduce cu 10%.

Dacă procentul Pr calculat este mai mic sau egal cu 10%, atunci suma se va micșora cu 5%, iar dacă procentul Pr este mai mic sau egal cu 3%, atunci nu se aplică nicio diminuare.

Inspectorii Agenției pentru Zootehnie, delegați de APIA

Directorului general al Agenției pentru Zootehnie, Bela Vaida, susține că inspectorii sunt pregătiți să verifice terenurile:

”Oficial nu este un calendar, dar am vorbit cu colegii de la APIA și dânșii spun că undeva prin 6 august este eșantinonul de control extras și o să începem controalele pe teren, dacă va permite și starea de alertă sau cine știe ce stare mai vine. Trebuie găsită o soluție să ne deplasăm la fața locului”, a declarat Bela Vaida.

În cazul unor sancțiuni suplimentare multianuale, agricultorii își vor primi banii  în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al solicitării.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA