Subvențiile APIA, plătite mai devreme în acest an. Ce a promis Adrian Oros fermierilor

01.09.2020
Subvențiile APIA, plătite mai devreme în acest an. Ce a promis Adrian Oros fermierilor

Conferința de presă petrecută la Direcția de Agricultură Iași, de vineri, 28 august, a adus fermierilor o veste bună. Adrian Oros a declarat în avans acceptul Comisiei Europene pentru plata subvențiilor APIA.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încredere în plata avansurilor APIA, acțiune care se preconizează a începe cu data de 16 septembrie 2020. Acesta crede că răspunsul Comisiei Europene va fi pozitiv.

Adrian oros, încrezător în răspunsul pozitiv al CE

”Avansul la subvențiile din această toamnă dorim să îl plătim cu o lună mai devreme. În mod normal plata avansului la subvenții se făcea la 16 octombrie, noi am notificat Comisia că anul acesta plata să o facem începând din 16 septembrie.

Cu siguranță Comisia va accepta pentru că până la urmă sunt bani de la Bugetul Național iar sumele vor fi rambursate în luna ianuarie indiferent de momentul la care facem noi plata în avans”, a declarat Adrian Oros.

În urma conferinței din Sibiu, din 22 august, atunci când ministrul a declarat același plan de plată timpurie, au existat răspunsuri care ar fi negat această posibilitate.

Regulementul EU nu permite plata timpurie

Conform Regulamentului(UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, statele membre pot oferi avansuri de până la 50% atunci când plățile sunt directe.

Conform Regulamentului(UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, atunci când este vorba despre măsuri de sprijin pentru suprafață și animale, avansurile se pot plăti în procent de maxim 75%.

George Scarlat, oficialul MADR a anunțat deja respingerea cererii, conform legii, dar Adrian Oros și-a menținut poziția fermă încă din 22 august:

“Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiţi către Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienţi ca să facem trei lucruri: să ne continuăm activitatea şi toate programele aflate în desfăşurare, să oferim despăgubirile pentru secetă, unde am alocat 850 de milioane de lei, să plătim avansul la subvenţiile din campania 2020 şi vrem să facem acest lucru mai devreme”, a comunicat Adrian Oros.

Banii pentru avans se stabilesc în funcție de cursul valutar al fiecărui stat al monedei euro, ce urmează să fie stabilit de Banca Mondială la 30 septembrie, conform Regulamentelor Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *