Adrian Oros, a comunicat în cadrul unei conferințe de presă din Sibiu, care vor fi planurile pentru despăgubirile de secetă din 2020, dar și ce sume vor fi alocate fermierilor care au întâmpinat această problemă.
Adrian Oros: „Anul acesta la minister avem trei direcții de activitate”
Acesta a declarat sâmbătă, 22 august, că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are trei direcții de activitate, printre care și cele legate de pierderile din cauza secetei, dar și a pandemiei.
„Chiar dacă activitatea nu a fost întreruptă sau înregistrat pierderi, iar unii dintre fermieri în anumite sectoare de activitate au pierderi însemnate și așa cum am promis o să compensăm toate acele pierderi”, a susținut Adrian Oros.
Adrian Oros a revenit și la subiectul rectificării bugetare, declarând că Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare sumă, peste 3,4 miliarde de lei.
Rectificarea bugetară, din nou subiect de discuție
Banii ar fi de ajuns, în opinia ministrului, pentru a înainta demersurile tuturor programelor desfășurate în prezent, dar și pentru despăgubirile de secetă în sectoarele agricole afectate.
„De asemenea pentru fiecare sector de activitate care a fost indirect afectat de evoluția pandemiei vom oferi compensații atât pentru sectorul bovine unde avem 40 de milioane de euro pe care o să împărțim în mod cât mai echilibrat și echitabil pentru fiecare fermă în parte, pentru sector ovine unde avem bani europeni, aproximativ 56 de milioane de euro cu 35 de milioane de lei, bani de la bugetul național, pentru sectorul de creștere a porcului unde am alocat 119 milioane de lei, pentru sectorul pasăre, 109 milioane de lei și pentru apicultură, 50 de milioane de lei, aproximativ 25 de lei pe familia de albine”, a declarat Adrian Oros.
Ministrul Oros a vorbit și despre Programul Național Strategic
În plus, ministrul Adrian Oros a mai menționat în conferința de presă și Programul Național Strategic, un proiect prin care se vor scoate la iveală nevoile fiecărui domeniu din agricultură.
Programul Național Strategic mai presupune și alocarea banilor pentru agricultura din România, pe o perioadă de cinci ani, între 2021 și 2026.