APIA

Ministrul agriculturii susține că plata pentru subvențiile APIA se va face mai devreme, deși solicitarea nu a fost aprobată de Comisia Europeană

Ministrul agriculturii susține că plata pentru subvențiile APIA se va face mai devreme, deși solicitarea nu a fost aprobată de Comisia Europeană
Ministrul agriculturii susține că plata pentru subvențiile APIA se va face mai devreme, deși solicitarea nu a fost aprobată de Comisia Europeană

Plățile pentru avansul APIA se vor face mai devreme, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă de la Sibiu, din 22 august 2020.

Așadar, ministrul a transmis fermierierilor că își vor primi avansul mai devreme de 16 octombrie, în ciuda anunțului făcut de un oficial MADR, conform căruia solicitarea a fost respinsă de Comisia Europeană.

Solicitarea avansului timpuriu, respinsă de Comisia Europeană

În cadrul anunțului făcut de MADR, s-a explicat că banii pentru avans se stabilesc în funcție de cursul valutar al fiecărui stat al monedei euro, ce urmează să fie stabilit de Banca Mondială la 30 septembrie, conform Regulamentelor Europene.

„În mod tradiţional avansul se plătea începând din 16 octombrie. Noi anul acesta o să plătim aceste avansuri mai devreme”, a comunicat Adrian Oros.

Conform Regulamentului(UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, statele membre pot oferi avansuri de până la 50% atunci când plățile sunt directe.

Conform Regulamentului(UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, atunci când este vorba despre măsuri de sprijin pentru suprafață și animale, avansurile se pot plăti în procent de maxim 75%.

Anul acesta, România a reușit, prin derogare, să procure aprobarea Comisiei Europene de a oferi 70% pentru plățile directe și 85% pentru cele compensatorii.

850 de milioane de lei pentru avansul subvenţiilor din campania 2020

Deși George Scarlat, oficialul MADR a anunțat deja respingerea cererii privind grăbirea plăților în avans, ministrul Adrian Oros a anunțat că banii se vor primi mai devreme:

„Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiţi către Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienţi ca să facem trei lucruri: să ne continuăm activitatea şi toate programele aflate în desfăşurare, să oferim despăgubirile pentru secetă, unde am alocat 850 de milioane de lei, să plătim avansul la subvenţiile din campania 2020 şi vrem să facem acest lucru mai devreme”, a comunicat Adrian Oros.

Fostul ministru, Petre Daea, atac la demersul lui Oros

Declarația lui Adrian Oros, făcută în ciuda respingerii cererii, a adus reacții negative din partea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea.

Acesta a scris pe pagina personală de Facebook că o astfel de cerere denotă o lipsă de cunoaștere a regulamentelor europene și că Ministrul Agriculturii s-a făcut „de râs prin această solicitare”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA