Rețete

Lapte de bou, o rețetă ardelenească ingenioasă formată din doar trei ingrediente

Lapte de bou, o rețetă ardelenească ingenioasă formată din doar trei ingrediente
reteta, seminte dovleac

Preparatul străvechi românesc denumit „Lapte de bou” a fost considerat o adevărată delicatesă în trecut. Ceea ce face această gustare specială sunt micile detalii.

Deși, în prezent, avem acces la foarte multe rețete internaționale, bucătăria românească este printre cele mai delicioase și nu este deloc de dat uitării.

Rețeta originală conține, bineînțeles, lapte de vacă, dar în anumite regiuni din Sibiu și Țara Moților, acest ingredient a fost înlocuit cu apă.

Ingrediente necesare

Rețeta laptelui de bou nu necesită decât trei ingrediente care se regăsesc foarte ușor în bucătăriile românilor. Așadar, avem nevoie de patru căni de semințe de dovleac, un litru de lapte (sau apă) și de sare.

Timpul de preparare necesar este de zece minute, asemenea perioadei de gătire propriu-zisă.

Cum se prepară Laptele de bou

Cel mai important pas este rumenirea semințelor de dovleac în cuptor și pasarea acestora până ajung la o consistență fină, asemenea unei făini.

Când făina este aproape gata, punem laptele sau apa la fiert. Atunci când lichidul a dat într-un clocot, putem adăuga făina. Cele două ingrediente se amestecă până când observăm că se îngroașă.

Apoi, se adaugă sare după gust și se mai lasă la foc mic încă zece minute. Este foarte important să amestecăm încontinuu în oală, pentru a nu lăsa laptele să se afume.

Un alt sfat este legat de modul în care măcinăm semințele de dovleac rumenite. Cu cât acestea sunt măcinate mai fin, cu atât preparatul nostru va avea o textură mai catifelată.

Trebuie să se evite formarea cocoloașelor și lipirea amestecului de oală.

Laptele de bou, un preparat versatil și pentru perioada postului

Această rețetă poate fi transformată foarte ușor în perioada postului. Spre exemplu, în Sibiu, se foloseau prune uscate în loc de semințe de dovleac și se servea alături de fasole bătută.

Astfel, laptele de pasăre era servit ca un înlocuitor al murăturilor.

Alte forme ale rețetei presupuneau folosirea gemurilor și a dulcețurilor alături de apă călduță, adăugându-se și puțină pâine.

Cum se poate servi preparatul

Una dintre cele mai cunoscute modalități de a servi laptele de pasăre este alături de felii de mămăligă rece care se adaugă direct în castron.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete