Știri Agricole

Noile rectificări bugetare acoperă doar o parte din despăgubirile de secetă. Când își vor primi fermierii banii

Noile rectificări bugetare acoperă doar o parte din despăgubirile de secetă. Când își vor primi fermierii banii
Noile rectificări bugetare acoperă doar o parte din despăgubirile de secetă. Când își vor primi fermierii banii

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că o parte dintre despăgubirile de secetă vor fi achitate, cel mai probabil, luna viitoare. Suma disponibilă pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate este de 850 de milioane de lei.

Ministrul Agriculturii a primit 3,445 de miliarde de lei la rectificarea bugetară

Din cele 3,445 miliarde de lei, o parte va fi folosită pentru avansurile APIA, dar și pentru alte cazuri de sprijin ale zonei de zootehnie. Cei 850 de milioane asigură doar 80% din cereri. Urmează ca restul acestora să fie acoperit în octombrie.

”850 de milioane de lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură un minim 80% din cuantum pe care o să îl direcționăm ca și despăgubire în luna septembrie. Restul de 20% va fi dat fermierilor la rectificarea din octombrie”, a declarat ministrul.

34.647 de fermieri afectați de secetă

Totalul suprafeței afectate de secetă este de circa 1,2 milioane de hectare, iar estimările oficiale susțin că suma necesară pentru a acoperi pagubele este de 1,088 miliarde de lei.

”Concret, ce se va întâmpla astăzi. Ordonanța a plecat, deci după ce noi am încheiat întâlnirea cu liderii fermierilor, ordonanța a plecat la ministerul de Finanțe cu această sumă de 850.000.000 lei. Eu aș dori ca această ordonanță să treacă foarte repede, dacă se poate și mâine în așa fel încât, conform textului din ordonanță, în 10 zile de la publicarea ordonanței, fermierii să se înscrie la APIA cu acele cereri de plată, unde vor trece suma maximă, adică 925 de lei, la care se adaugă procesul verbal și datele bancare.

În momentul în care cele 10 zile de depunere a cererilor expiră, în foarte scurt timp banii vor fi virați în conturile fermierilor, suma minimă calculată și estimată astăzi de noi fiind undeva la 80%. Sigur, că șansele sunt ca ea să fie mai mare, dar minim 80% din cuantumul maxim este asigurat prin această alocare de 850.000.000 lei”, a susținut Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a declarat și sumele desemnate pagubelor. Așadar: grâul – 925 de lei/ha, secara – 925 de lei/ha, orz – 912 lei/ha, triticale – 805 lei, ovăz – 772 lei/ha, rapița – 1002 lei/ha, orzoaica – 951 de lei.

Adrian Oros a susținut că planul despăgubirilor de secetă este „așa cum nu s-a mai făcut de mulți ani”.

Ministrul agriculturii a comunicat că a avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociații din agricultură. Acestea au avut rolul de a se asigura că nevoile fermierilor sunt acoperite:

„În ședința de Guvern, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă așa cum am promis și cum nu s-a mai făcut de mulți ani. Ne permite să facem plățile în avans pentru subvențiile din campania 2020. Vreau să fac o precizare: am făcut demersurile la Comisie ca anul acesta subvențiile să fie acordate mai repede cu o lună.

Așteptăm aprobarea Comisiei. Suntem pregatiți. De asemenea, ne permitem să compensam cât mai echitabil și obiectiv toate pierderile înregistrate și de cei din sectorul zootehnic, crescătorii de bovine, ovine, caprine, porcine, de păsări și de cei din apicultură, pierderi suferite datorită evoluției pandemiei de Covid-19″, a declarat ministrul agriculturii.

Adrian Oros nu a omis să mulțumească ministrului finanțelor și premierului. Acesta a completat că „agricultura și industria alimentară este o prioritate pentru Guvernul României”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.