Știri Agricole

Despăgubirile de secetă au fost aprobate de Comisia Europeană. Care sunt sumele pe hectar

Despăgubirile de secetă au fost aprobate de Comisia Europeană. Care sunt sumele pe hectar
Despăgubirile de secetă au fost aprobate de Comisia Europeană. Care sunt sumele pe hectar

În urmă cu câteva luni, Ministrul Agriculturii își anunța intenția de a acorda fermierilor despăguburi pentru secetă. Acesta a completat cu o statistică nefericită pentru anumite județe: unele dintre ele au avut aproape 100% din suprafața însămânțată declarată ca suprafață afectată.

„Sunt zone întregi, unde într-adevăr, culturile sunt calamitate 100% sau 80 sau 90%, dar sunt şi zone în care au fost totuşi un anumit regim al precipitaţiilor, iar suprafeţele calamitate sunt mai mici sau într-o proporţie mai mică. Şi de aceea, apelul meu a fost şi către fermieri, dar şi către cei care fac parte din aceste echipe, să facă cât mai obiectiv cu putinţă, ştiu că nu este o muncă uşoară aceste evaluări, să fie cât mai corecte – şi să nu trezim iarăşi suspiciuni şi neplăceri în rândul fermierilor care oricum au probleme destule”, declara Adrian Oros.

Despăgubiri de secetă. Adeverințele APIA, eliberate mai devreme

Ministrul a mai menționat, la vremea respectivă, că adeverințele APIA au fost eliberate cu aproximativ două luni mai devreme pentru a permite agricultorilor să apeleze la împrumuturi bancar în baza lor.

„Am încercat să ajutăm puţin, eliberând acele adeverinţe APIA mai devreme cu vreo două luni pentru că, se cunoaşte, sunt unii dintre fermieri care, pe baza adeverinţelor APIA şi, în urma tratativelor pe care ministerul, prin APIA, le-a avut cu băncile, pot să obţină nişte împrumuturi pe baza acestor adeverinţe, într-un cuantum de 85% din suma pe care ar trebui să o primească ca şi subvenţie. Am grăbit puţin eliberarea acestor adeverinţe, este o gură de oxigen la care sigur fermierii apelează, sau nu apelează, în funcţie de situaţia fiecăruia pentru că fiecare zonă din ţară, fiecare fermier are probleme aparte”, a susținut Oros.

Procesele verbale de constatare pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane cultivate anul trecut, au fost întocmite la începutul lunii iunie.

Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa – 103.000 hectare, Timiş – 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare.

Ce trebuie să facă fermierii

Pentru a beneficia de despăgubiri, fermierii trebuie să depună cereri la primăriile în raza cărora locuiesc. În această cerere, fermierii trebuie să menționeze suprafața afectată de secetă, tipul culturii și dauna suferită.

După depunerea cererii, comisiile locale se vor deplasa la fața locului, pentru a verifica datele comunicate de păgubiți și pentru a evalua valoarea pagubelor.

Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat. Valoarea se calculează sub formula procentului de calamitare care trebuie să treacă de 30%, înmulțit cu cuantumul pe hectar în lei.

Astăzi, 31 iulie, Comisia Europeană a aprobat Ordonanța de Urgență legată de despăguburile de secetă. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a împărtățit vestea printr-o conferință de presă.

„Anul acesta vom acorda și despăgubiri, exact așa cum am spus. În primul rând, despăgubiri pentru secetă pentru culturile care au fost afectate. Deja proiectul Ordonanței de Urgență a fost elaborat, a fost trimis la Bruxelles. Comisia l-a aprobat și acum așteptăm rectificarea bugetară. Cei păgubiți o să primească sumele respective. Vorbim de 34.647 de fermieri și de 1.2 milioane de hectare”, a spus ministrul.

Sumele aprobate pentru despăgubirile pe hectar sunt (conform agrointel.ro):

Pentru grâu – 833.213,53 ha; Cuantum – 925 lei/ha
Pentru secară – 314,5 ha; Cuantum – 925 lei/ha
Pentru triticale – 5.112, 51 ha; Cuantum – 805 lei/ha
Pentru orz – 175.680,44 ha; Cuantum – 912 lei/ha
Pentru orzoaică – 16.613, 71 ha; Cuantum – 951 lei/ha
Pentru ovăz – 628,69 ha; Cuantum – 772 lei/ha
Pentru rapiță – 136.501, 41 ha; Cuantum – 1002 lei/ha

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.