Trucuri și sfaturi

Rotația de cultură: importanța asolamentului pentru culturi de câmp și grădină. Cum se face planul de rotație a culturilor

Rotația de cultură importanța asolamentului pentru culturi de câmp și grădină. Cum se face planul de rotație a culturilor
Rotația de cultură importanța asolamentului pentru culturi de câmp și grădină. Cum se face planul de rotație a culturilor

Rotația culturilor nu este un concept nou pentru agricultori. Încă din Evul Mediu, oamenii plantau două cicluri, al treilea fiind păstrat pentru „odihna solului”.

În caz contrar, solul își poate pierde din substanțele nutritive, poate fi atacat de dăunători și se poate majora gradul de îmbolnăvire cu boli. Așadar, specialiștii ne sugerează să nu cultivăm același tip de plante pe același teren mai mulți ani la rând.

Rotația culturilor. Definiție și beneficii

Așa a luat naștere termenul de asolament, însemnând stabilirea structurii speciilor din cadrul unei exploatații legumicole și modul de repartizare a acestora pe suprafața de teren în anul de cultură.

În cadrul asolamentului, agricultorii au folosit rotația de cultură, adică repartizarea speciilor din cadrul asolamentului, pe aceeași suprafață de teren, timp de mai mulți ani.

Asolamentul soluționează mai multe probleme, în special atunci când este îmbinat cu folosirea îngrășămintelor organice și lucrarea rațională a solului.

Aceste soluționări constau în: evitarea extenuării solului, ameliorarea structurii, asigurarea aerării solului, acumularea unei cantități mai mare de apă în sol, restabilirea fertilității, combaterea dăunătorilot și bolilor, dar și sporirea rezistenței în cazul condițiilor nefavorabile ale mediului, cum ar fi înghețul, seceta sau arșița.

Culturile perene sau leguminoase anulale nu trebuie să lipsească din asolament, pentru a asigura fertilitatea solului.

Durata de vegetație și epoca de recoltare

Durata de vegetație are rolul de a elibera terenul în etape diferite, fiind foarte importantă în asolament sau în rotația culturilor. Așadar, culturile care se plantează toamna sau primăvara timpurie au nevoie de culturi premergătoare care să elibere solul devreme.

De asemenea, este important să folosim specii cu durată de vegetație diferită pentru că permit întrebuințarea sporită a terenului, având culturi succesive, duble sau asociate.

În ceea ce privește epoca de recoltare, rolul constă în combaterea buruienilor. Atunci când plantele sunt recoltate mai devreme, nu permit buruienilor să crească și semințelor acestora să ajungă la maturitate.

Culturi de câmp și importanța rotației

Perechile de culturi care nu se tolerează din cazua bolilor și dăunătorilor comuni: nu se indică leguminoase perene după leguminoase anuale și invers, grâu după orz, sfeclă-de-zahăr după rapiță și invers, floarea-soarelui după soia și invers, in după mazăre și invers.

Concept orientativ asolament trei ani

Anul 1 – Leguminoase sau plante tehnice
Anul 2 – Cereale păioase
Anul 3 – Porumb

Concept orientativ asolament patru ani

Anul 1 – Leguminoase
Anul 2 – Cereale păioase
Anul 3 – Plante tehnice
Anul 4 – Porumb

Concept orientativ asolament cinci ani

Anul 1 – Leguminoase ­sau plante furajere
Anul 2 – Cereale de toamnă
Anul 3 – Cereale de toamnă
Anul 4 – Porumb ­sau plante tehnice
Anul 5 – Porumb sau­ plante tehnice

Concept orientativ asolament șase ani

Anul 1 – Leguminoase
Anul 2 – Cereale de toamnă
Anul 3 – Porumb, floarea-soarelui, sfeclă
Anul 4 – Cereale de toamnă
Anul 5 – Porumb
Anul 6 – Porumb

Rotația culturilor. Plantele nepotrivite ca premergătoare pentru fiecare cultură agricolă

Porumbul

Rotația grâu-porumb poate avea peste zece boli comune care se înmulțesc. De asemenea, pentru cultura porumbului nu sunt indicate ca precursoare culturile de sorg, mei sau iarba de Sudan.

Grâul

Culturile contraindicate pentru grâul de toamnă sunt sorgul, iarba de Sudan sau cerealele păioase, cu expecția ovăzului.

Floarea-soarelui

Nu este recomandată plantarea porumbului după sfeclă-de-zahăr, fasole, soia și rapiță dacă au fost atacate de Tanymecus, dar nici porumbul erbicizat cu triazine.

Orzul

Sunt contraindicate culturile precursoare de cereale păioase, hibrizii tardivi de porumb și soiurile tardive de soia și sfecla de zahăr.

Rapiță

Dacă se cultivă târziu, sunt recomandate ca premergătoare doar culturile recoltate în vară, fără porum­b, sorg, sfeclă-de-zahăr, soia și floarea-soarelui.

Rotația culturilor. Culturi de grădină

Concept orientativ asolament trei ani

Anul 1 – Roșii, ardei, castraveți, vinete, cartofi, țelină, păstărnac
Anul 2 – Rădăcinoase și bulboase
Anul 3 – Varză timpurie și culturi succesive

Concept orientativ asolament patru ani

Anul 1 – Solanocee (cartofii, roșiile, ardeii, vinetele)
Anul 2 – Bulboase și rădăcinoase
Anul 3 – Vărzoase
Anul 4 – Cucurbitacee (castravetii, pepenii galbeni și roșii, dovlecii, bostanii)

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.