Majoritatea plantelor au nevoie, din când în când, de puțin ajutor prin fertilizare. Ei bine, fertilizatorul poate fi obținut acasă, din produse puțin costisitoare pe care, cel mai probabil, le deținem deja.

Multe dintre ingredientele necesare sunt resturi pe care, în mod normal, le-am arunca la gunoi, așa că aceste variante de fertilizator nu vă ajută doar la întreținerea plantelor, ci și la micșorarea cantităților de deșeuri.

Fertilizator natural pentru plante

Fertilizator din sare Epsom

Pentru această variantă nu veți avea nevoie decât de sare Epsom și de apă. Puneți ingredientele într-un recipient și amestecați bine, până se dizolvă sarea. Fertilizatorul se poate folosi o dată pe lună, în perioada de dezvoltarea a plantei.

Sarea Epsom conține magneziu și sulfat, nutrienți foarte importanți pentru plante precum: trandafirii, ardeii grași, roșiile sau cartofii.

Fertilizator din zaț de cafea

Puneți zațul de cafea pe un ziar și lăsați-l la uscat. După această perioadă, puteți folosi zațul la rădăcina plantelor care au nevoie de aciditate pentru a prospera.

Zațul de cafea este bogat în nitrogen, potasiu și magneziu și este acid în mod natural, hrănind solul cu aciditatea lui. Poate fi utilizat pentru plante precum azalee, trandafiri, rododendroni și afini.

Fertilizator din coji de ouă

Ouăle sunt alimente pe care le consumăm des, iar cojile acestora pe care, în mod normal, le aruncăm, pot fi utilizate ca fertilizator natural. Puneți cojile într-un blender și tocați-le până devin un praf fin. Acest praf se poate pune la rădăcinile plantelor, fiind o bună adiție de calciu.

Oțetul este indispensabil în gospodărie

Fertilizator din oțet

Amestecați o lingură de oțet alb cu un litru de apă și folosiți soluția să udați plantele, o dată la trei luni. Astfel, acidul acetic din oțet va crește aciditatea solului. Atenție! Nu folosiți oțetul nediluat, va funcționa ca un ierbicid.

Fertilizator din apa de acvariu

Apa de acvariu este extrem de utilă pentru hrănirea plantelor. O puteți folosi de fiecare dată când goliți acvariul de pești, fiind plină de nutrienți.

Fertilizator din cenușă

Dacă aveți sobă sau șemineu, folosiți cenușa rămasă, mereu răcită, în grădină sau solar. Cenușa este bogată în potasiu și în calciu, ajutând la echilibrarea pH-ului solului și la o mai bună absorbție a nutrienților. Atenție! Cenușa nu se folosește pe solurile alcaline și nici în jurul plantelor care au nevoie de un sol acid.

Compost natural

Compostul se obține destul de ușor, cu ajutorul resturilor vegetale, a ziarelor, a frunzelor, a cojilor fructelor și legumelor. Peste grămada de resturi se toarnă puțină apă, din când în când. Microorganismele și nutrienții vor hrăni solul plantelor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Agromedia