Toamna anului 2020 a adus pentru campania de semănat condiții meteorologice nefavorabile. Seceta a afectat culturile deja recoltate și are efecte negtive, în continuare, și pentru culturile viitoare.
Totuși, specialiștii recomandă anumite acțiuni care pot salva viitoarele recolte. Este important, prin aceste recomandări, să se diminueze efectele negative ale secetei și să se combată dezvoltarea bolilor virotice.
Perioada ideală de semănare
De obicei, perioada optimă de semănare este atunci când temperatura aerului este de 13-15 grade Celsius. Această acțiune trebuie să se încheie după 10-15 zile, când temperatura scade la 8-9 grade Celsius. Totuși, în perioada secetoasă, specialiștii recomandă altă abordare:
„Din experiența pe care au avut-o fermierii acum 2 ani, când au semănat culturile de toamnă mai devreme, vedem că aceștia au avut pagube importante din cauza bolilor provocate de virusuri. Recomandăm semănarea mai târzie a grâului și orzului de toamnă.
Acest lucru permite și reducerea atacului de acarieni și păduchi, care, de altfel, sunt vectori ai virusurilor. Virusul piticirii galbene a orzului poate produce pagube foarte mari, însă semănatul mai tardiv ar putea reduce impactul acestuia”, a comunicat Vitalie Iatișin, reprezentantul cooperativei Agrost pentru agrobiznes.md.
Semănatul tardiv poate aduce mai multe beneficii și în cazul unei ierni blânde. În cazul în care iarna s-ar instala încă din luna noiembrie, rezultatele vor fi mai bune atunci când semănatul se face mai devreme.
Adâncimea optimă de semănare
Adâncimea de semănare este un factor foarte important pentru realizarea uniformității culturii. Aceasta depinde de sol, umiditatea existentă, mărimea seminței. În condiții normale, adâncimea este de 4-5 cm, caz în care nodul de infrățire se formează la 2 cm.
„Decalajul de temperatură înregistrat noaptea și ziua contribuie la condensarea vaporilor. Analizând semințele din sol, am găsit rădăcinuțele cu sol umed, respectiv procesul are loc în condiții favorabile. Umiditatea obținută de la condensarea vaporilor facilitează germinarea semințelor, iar grâul poate răsări și în sol uscat”.
Densitatea plantelor
În cazul unei umidități corespunzătoare, desimea de semănat ideală este de 500-600 boabe germinabile la metrul pătrat. Cantitatea de sămânța la grâu este de 250 – 300 kg/ha și se stabilește în funcție de valoarea indicilor de calitate și desime.
„În dependență de soi și capacitatea de înfrățire, pentru soiurile din regiunea noastră recomandăm norme de 4,5-6 milioane de boabe germinabile per hectar, în dependență de facultatea germinativă a semințelor.
Doar în condiții optime, în care poate fi obținută o răsărire uniformă, pot fi semănate 4,5 milioane de semințe. În kilograme, în dependență de facultatea germinativă și masa a o mie de boabe, ar fi circa 200-230 kg per hectar”.
Premergătorii optimi
În ceea ce privește alegerea potrivită a premergătorilor pentru grâu și orz, sunt indicate mazărea, soia și rapița.
„Resturile rămase după cultura rapiței se descompun foarte repede, datorită conținutului înalt de azot. Totodată, aceasta lasă și un sol afânat. În plus, recoltarea acestei culturi este realizată timpuriu, deci avem termen suficient pentru a crea condițiile necesare pentru grâu. Mazărea este un premărgător mai bun comparativ cu soia, deoarece eliberează terenul mai timpuriu”.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!