Știri Agricole

Care sunt măsurile și diferențele între un Hectar, un Ar sau un Pogon

Care sunt măsurile și diferențele între un Hectar, un Ar sau un Pogon
unitati de masura

Oamenii au simțit mereu nevoia de a contoriza și de a gestiona cantitățile cu care au lucrat. Fie că a fost vorba despre agricultură sau comerț, unitățile de măsură au fost extrem de benefice, încă de acum mii de ani.

Prima civilizație care a creat standarde de greutate și lungime a fost cea egipteană, folosind părțile corpului uman. Așadar, contorizarea cea mai veche a fost aceea de „un cot”, folosită pentru prima dată în jurul anului 3000 î.Hr.

Măsura de „un cot” era considerată ca fiind distanța de la cot până în vârful degetului mijlociu, a unei persoane adulte. În ziua de azi, putem măsura o astfel de distanță ca fiind în jur de 45 de centimetri.

În ceea ce privește unitățile de măsură mai mari, dezvoltarea agriculturii a necesitat alte forme de contorizare.

Care este diferența dintre un hectar, un ar și un pogon

Hectarul, ca unitate de suprafață, reprezintă zece mii de metri pătrați, iar metrul pătrat este format dintr-o suprafață egală. Astfel, acel metru pătrat corespunde cu un metru lungime și unul lățime.

Jumătate de hectar înseamnă 5000 metri pătrați, iar două hectare înseamnă 20.000 de metri pătrați.

Un pogon este contorizat ca fiind jumătate de hectar, adică cinci mii de metri pătrați. Practic, un hectar este egal cu două pogoane.

Arul este folosit pentru calcularea ariei, fiind o unitate de măsură des întâlnită în țara noastră. Un ar are valoarea de o sută de metri pătrați. Astfel, aria unui ar este egală cu un pătrat cu latura de zece metri.

Așadar, un hectar are două pogoane și 100 de ari, iar un pogon are 50 de ari.

Unități de măsură vechi

Unele dintre cele mai vechi unități de măsură sunt palma și cotul, dar aceste concepte nu ne sunt necunoscute. În schimb, măsurători ca bobul de orz sau clipita nu mai sunt folosite în zilele noastre.

Anglo-saxonii au fost cei care au folosit bobul de orz ca unitate de măsură, reprezentând în jur de 8,5 milimetri. Totuși, această contorizare este păstrată de englezii și americanii care se ocupă de confecționarea pantofilor.

În ceea ce privește unitățile de măsură vechi românești, exemplele sunt regăsite din plin. Printre acestea, avem ocaua, egală cu 1,520l, dramul, egal cu 152,0 ml, stânjenul pătrat, egal cu aproximativ 4 metri pătrați.

Pentru terenurile agricole se foloseau unități de măsură de genul: falce, egal cu 1,43 ha sau cu aproximativ 14000 metri pătrați. De asemenea, se folosea și prăjina, egală cu 180-210 metri pătrați.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.