Lemnul dulce, sau răculețul, a fost introdus în Europa de către călugării dominicani, în secolul XV. Până atunci, planta a fost o parte importantă a medicinei tradiționale egiptene.
Totuși, asiaticii au fost primii care au folosit această plantă erbacee și perenă, încă de acum 5000 de ani. Spre exemplu, în China, lemnul dulce era considerat o plantă sacră, cu puteri tămăduitoare.
Principala întrebuințare a lemnului dulce era legată de tratarea tusei sau a altor probleme respiratorii. Frunzele plantei au resurse antibacteriene și antiinflamatoare.
În România, lemnul dulce crește sălbatic în zona Olteniei și în Banat, iubind solurile nisipoase și lutoase. Planta crește ca un subarbust, iar tulpinile acesteia pot ajunge la 1,5 m înălțime.
Floarea lemnului dulce se deschide în prima parte a verii, în lunile iunie-iulie și are o culoare liliachie. Fructele arată ca niște păstăi, având o culoare maronie.
Rădăcina plantei este groasă, puternic înrădăcinată, iar perioada optimă de recoltare a acesteia este în lunile de toamnă. Atunci, proprietățile lemnului dulce sunt mult mai active.
Proprietățile medicinale ale lemnului dulce
Rădăcinile plantei conțin o multitudine de vitamine și minerale, printre care enzime, uleiuri eterice, acid glabric și substanțe flavonoide. De aceea, unele produse care conțin această plantă pot fi folosite în tratarea afecțiunilor pulmonare sau digestive.
Tratarea răcelilor și gripelor
Lemnul dulce acționează ca un antiseptic și antiinflamator, fiind recomandat împotriva secrețiilor bronșice. Acesta îmbunătățește respirația, ajutând la fluidizarea și eliminarea secrețiilor.
Protejează mucoasa stomacală
Ceaiurile de lemn dulce sunt foarte indicate atunci când avem nevoie de un calmant cicatrizant și antispastic. Acesta se poate folosi în cazul durerilor de stomac, facilitând refacerea pereților stomacului.
Ajută la protejarea ficatului
Substanța care ajută la protejarea ficatului este Glicirizina, iar rădăcina lemnului dulce nu duce lipsă de ea. Astfel, planta protejează ficatul și îl detoxifiează, prevenind și tratând infecțiile.
Consolidează sistemul imunitar
Proprietățile imuno-stimulatoare ale lemnului dulce consolidează membranele celulare ale sistemului. Astfel, lemnul dulce blochează dezvoltarea infecțiilor fungice, bacteriene sau virale.
Regenerează organismul și reduce sindromul de oboseală cronică
Multitudinea de vitamine și minerale ale lemnlui dulce sunt procesate rapid în organism, accentuând rezistența la stres și diminuând oboseala fizică și psihică.
Utilizarea lemnului dulce în bucătărie
Lemnul dulce are multe beneficii medicinale, însă este folosit, foarte des, și în bucătărie. Gustul dulce-amărui este motivul pentru care această plantă este atât de cunoscută în domeniul culinar.
Lemnul dulce este regăsit în multe alimente
În plus, culoarea reieșită după procesare este cu adevărat ieșită din comun pentru o substanță naturală. Majoritatea produselor sunt negre, iar mirosul de lemn dulce este de neînlocuit.
Așadar, cu lemn dulce, nu se fac doar ceaiuri și tincuri, ci și jeleuri, gumă de mestecat, prăjituri, condimente, bomboane, chiar și paste.
Companiile de tutun folosesc lemnul dulce
Lemnul dulce este folosit ca un agent aromatizant de către companiile de tutun. Gustul natural al plantei oferă o anumită dulceață produselor din tutun, putând fi încă folosită ca aromă, spre deosebire de mentă.