Știri Agricole

Un tânăr fermier din Baia de Fier revoluționează concepțiile despre agricultură. Cătălin Boțoteanu crește animale și are propria rețetă de cașcaval la doar 18 ani

Un tânăr fermier din Baia de Fier revoluționează concepțiile despre agricultură. Cătălin Boțoteanu crește animale și are propria rețetă de cașcaval la doar 18 ani
fermier, cascaval

Cătălin Boțoteanu este un fermier din Baia de Fier, județul Gorj, care reușește, prin pasiune, să dea un bun exemplu tinerilor din jur. La doar 18, tânărul a ajuns să câștige notorietate prin rețeta proprie de cașcaval pe care o propune clienților săi.

Chiar dacă întâmpină numeroase greutăți și încă este la liceu, Cătălin produce produse din lapte proaspăt, conform paginaolteniei.ro.

„Zilnic am de procesat laptele în diverse produse, de muls văcuțele, de hrănit toate animalele, plus diverse alte treburi casnice. Sfatul pe care îl ofer altor viitori fermieri este să nu își piardă încrederea, eu trăiesc cu speranța unei zile de mâine mai bune în acest domeniu.

Trebuie să știe că tot ce presupune întreținerea animalelor reprezintă timp, aproape NON stop ești în slujba lor!”, a declarat tânărul pentru sursa citată.

Cătălin dorește să urmeze Facultatea de Medicină Veterinară

Fiind elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic din localitatea Novaci, Cătălin jonglează, în fiecare zi, cu timpul. Încă de la 14 ani, acesta și-a dorit să înființeze o fermă, cumpărând alături de părinții lui la început, o bovina din rasa Bălțată. În prezent, tânărul a reușit să își facă produsele cunoscute, având propria rețetă de cașcaval.

„Pe plan școlar urmează bacalaureatul și apoi admiterea la facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara. De când mă știu, mi-au plăcut animalele și în urmă cu 4-5 ani mi-am propus să urmez acest domeniu, atunci am achiziționat și un prim exemplar de bovină din rasa Bălțată. Activitatea noastră prioritară este creșterea văcuțele de lapte.

Am încercat acum ceva timp să vând produsele în piață, fără prea mari rezultate, am renunțat și am ajuns să am câțiva clienți care mă caută când își termină produsele. Din păcate, nu am nicio siguranță că putem comercializa în continuare.

Legat de produsul meu preferat, cașcavalul, este rezultatul a sute de litri de lapte stricați pentru găsirea unei rețete stabile, este cel mai valoros și mai greu de obținut produs, de aceea îmi place”, a adăugat Cătălin pentru paginaolteniei.ro.

Cașcavalul creat de tânărul fermier, un produs deja cunoscut

Cașcavalul creat de tânărul fermier nu se obține deloc ușor. Vacile pășunesc 12 ore pe timpul zilei, după ce au rumegat 12 în perioada nopții. De-abia atunci laptele este muls și procesat, rezultând cașcavalul delicios, onctuos, tradițional din gama „brânzeturi opărite”.

cascaval
Sursa: paginaolteniei.ro

Ziua lui Cătălin nu este, nici pe departe, tipică unui tânăr de vârsta lui. Acesta se ocupă și de școală, dar și de treburile zilnice. Pe lângă teme, fermierul mulge animalele, procesează laptele, le hrănește și le îngrijește. Totuși, pasiunea își spune cuvântul prin dorința de perfecțiune:

„O zi din viața mea este una foarte încărcată, neajungându-mi pentru a face totul la perfecțiune, asta mă deranjează. Pe de altă parte, dacă am insistat până acum să cresc animale, o voi mai face până nu o să mai pot. Zilnic am de procesat laptele în diverse produse, de muls văcuțele, de hrănit toate animalele, plus diverse alte treburi casnice.

Sfatul pe care îl ofer altor viitori fermieri este să nu își piardă încrederea, eu trăiesc cu speranța unei zile de mâine mai bune în acest domeniu. Trebuie să stie că tot ce presupune întreținerea animalelor reprezintă timp, aproape NON stop ești în slujba lor!”, a comunicat Cătălin.

„Statul nu ne susține niciun sfert din cât ar trebui să o facă…”

Tânărul fermier este și activist în domeniul agricol, aflând, pe propria piele, prin câte greutăți trec fermierii care își doresc să facă performanță. Acesta susține că statul român nu ajută producătorii agricoli așa cum ar trebui și că ar schimba multe prevederi din sistem.

„Legat de greutățile pe care le întâmpinăm, pot să spun că sunt foarte multe și mă depășesc, un singur om nefiind suficient pentru întreținerea animalelor noastre care sunt în număr mic, 6 bovine mature. Statul nu ne susține niciun sfert din cât ar trebui să o facă.

Subvențiile sunt mici, forța de muncă este inexistentă și noi nu suntem apreciați. Ce trebuie să facă pentru fermieri statul este greu de definit, însă cert este că totul este dezamăgitor pentru noi și pot să spun că eu țin aceste animale din pasiune, neavând niciun profit de la ele.

Le țin si în speranța dezvoltării cu un ajutor de la fondurile europene, altfel este imposibil să autorizez producția de cașcaval, investiția ajungând la minimum 100 de mii de euro”, a comunicat tânărul pentru surse citată mai sus.

Produsele tânărului se vor putea găsi, în curând, pe platforma online Butic.TransaTravel.ro

Cătălin a avut parte de ajutor și de îndrumare de la oameni specializați care doresc să încurajeze agricultura. Marinela Strîmbulescu (EGIS), consultant pe fonduri europene, dorește să promovezii fermierii români. Marinela Strâmbulescu dorește să propună o platformă online pentru fermierii români.

„Împreună, Cooperativele agricole din județele Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Mehedinți, Vâlcea pregătesc comercializarea produselor direct de la producător, pe platforma online Butic.TransaTravel.ro!”, a transmis Marinela Strâmbulescu pentru sursa citată.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.