Furtunul de grădină este o unealtă esențială pentru grădinarii amatori sau profesioniști, pentru cei care au un petic de grădină sau dimpotrivă, grădini generoase, ba chiar și pentru cei care nu au pasiunea grădinăritului. Este important ca înainte de a-l cumpăra, să știi câteva lucruri despre el mai ales dacă vrei să eviți situația în care furtunul se fisurează după doar câteva utilizări.
Furtun de grădină: caracteristici principale
Furtunul de grădină poate fi fabricat din PVC, cauciuc sau un amestec al acestor două materiale. Cel mai des utilizat preferatul nostru al tuturor este însă furtunul de grădină din PVC și asta nu doar datorită prețului mic pe metru liniar ci și pentru că acest tip de furtun poate fi foarte rezistent dacă este un furtun de calitate. Când spunem calitate nu ne referim la un brand anume ci la felul în care este fabricat furtunul respectiv. Pentru ca un furtun de grădină să fie rezistent, el trebuie să aibă minim trei straturi. Stratul de la interiorul furtunului, cel care va intra în contact direct cu apa, este și cel care determină rezistența la torsiune. Peste el este aplicat un strat de ranforsare compus din fibre de poliester țesute sau împletite între ele. Rolul acestuia este acela de a întări rezistența la presiunea exercitată asupra furtunului, atât de la interior către exterior, cât și din exterior către interior. Acest strat este cel care determină presiunea de lucru și presiunea de spargere a furtunului. Altfel spus, un furtun de grădină ranforsat va avea o rezistență mai mare la presiunea apei și nici nu se va sparge atunci când calci pe el cu roata mașinii sau cu piciorul.Stratul exterior (cămașa sau manșonul furtunului) este cel care dă furtunului rezistența la acțiunea factorilor de mediu ca temperatura sau razele UV dar și rezistența la abraziune. Atât stratul interior cât și stratul exterior al unui furtun de grădină trebuie să fie tratate. De exemplu, un furtun de gradină tratat este rezistent la formarea de mucegaiuri și împiedică dezvoltarea bacteriilor sau a fungilor.
Mărimea furtunului de grădină este un considerent important în selecția furtunului potrivit nevoilor tale. Când vorbim despre mărime ne referim de fapt la diametrul furtunului. Un furtun cu un diametru interior de 12 mm este perfect pentru udat plantele din ghivece sau pentru a umple o găleată cu apă dar nu va fi eficient dacă ai o grădină de dimensiuni mari sau dacă vrei să-l folosești la udat și spălat aleile pentru că va livra o cantitate de apă relativ mică pe minut. Dacă tot te gândești să investești într un furtun, ar fi bine să alegi unul cu diametru interior mai mare care va livra o cantitate mai mare de apă într-un timp mai scurt și care va avea și o presiune de lucru mai mare.
Lungimea furtunului este un alt aspect important căci un furtun prea scurt nu va ajunge în toate colțurile grădinii, în timp ce un furtun prea lung se va dovedi dificil de manevrat. Ia-ți totuși o marjă și cumpără un furtun cu câțiva metri mai lung decât îți este necesar. Măsoară distanța dintre sursa de apă și cel mai îndepărtat colț al grădinii și cumpără de la început lungimea de furtun necesară, pentru a nu fi nevoit să înnădești furtunul. Astfel îți va fi mai ușor să îl folosești și vei evita eventualele pierderi de apă. Pe rafturile fizice sau virtuale poți găsi furtunuri de grădină heavy-duty (furtunuri de grădină cu diametru și rezistență la presiune mare), la role de 30 și 100 de metri însă poți cumpăra și 15 sau 45 m liniari de furtun dacă doar atât îți este de trebuință.
Mentenanța furtunului de grădină
Iată ce poți face pentru a prelungi durata de viață a furtunului tău:
-
strânge furtunul sub formă de rolă după fiecare utilizare pentru a evita spargerea lui accidentală și pentru a-l feri de temperaturi ridicate ori de acțiunea razelor UV.
-
Nu lăsa furtunul afară pe timpul iernii. Deși un furtun de grădină poate rezista la temperaturi pozitive de până la 65° C atunci când este expus la temperaturi mai mici de 5° C, furtunul se poate sparge foarte ușor. cel mai bine este ca pe timpul iernii să depozitezi rola de furtun de grădină într-un spațiu închis unde temperatura nu va coborî sub 0° C.
Urmând acești pași simpli te vei putea folosi și tu de furtunul tău de grădină sezon după sezon căci dacă este întreținut corect, acesta poate rezista ani de zile fără probleme.
Sursa foto:pexels.com