Ce tipuri de erbicid se folosesc la culturile de Porumb, Grâu sau Floare

01.10.2020
Ce tipuri de erbicid se folosesc la culturile de Porumb, Grâu sau Floare

Erbicedele sunt substanțe chimice, cu acțiune selectivă. Acestea distrug anumite buruieni sau plante nedorite, și sunt folosite pe culturile de grădină sau de câmp.

Erbicide folosite la culturile de porumb

Prin folosirea erbicedelor, cultura de porumb poate să înlăture concurența, permițând, astfel, o mai bună dezvoltare. Producția poate, în acest fel, să atingă potențialul maxim.

Erbicidarea porumbului se face în două etape, prima fiind înainte de semănat. Cea de-a doua etapă este efectuată între semănat și răsărit. După acest procedeu, nu se fac lucrări agricole pe terenul respectiv timp de trei săptămâni.

Erbicide pentru porumb folosite în prima etapă (preemergentă):

Dual Gold 960 EC – elimină buruienile cu frunza lată și gramineele o lungă perioadă de timp. Se încorporează la o adâncime de maxim 3,4 centimetri, cu ajutorul combinatorului.

Adengo 465 SC – se luptă cu buruienile dicotiledonate si monocotiledonate anuale și poate fi folosit maxim până în faza de 3 frunze a porumbului.

ErbiciduADENGO 465 SC – buruienile sunt combătute imediat după răsărire, păstrând solul curat în prima perioadă a vegetației.

Erbicide pentru porumb folosite în a doua etapă (postmergentă):

Titus Plus – combate cea mai largă gamă de buruieni, fiind cunoscut pentru acțiunea reziduală scurtă în sol, de 40 de zile. Acțiunea sistemică face ca buruienile să absoarbă repede substanțele, împiedicând creșterea.

Equip – este eficient în lupta contra buruienilor mono si dicotiledonate anuale. Pentru combaterea pirului târâtor, acest erbicid trebuie folosit atunci când porumbul are 6-8 frunze, iar infestările sunt reduse.

Dicopur Top 464 SL – un erbicid cu două substanțe active, are impact atât la nivelul frunzelor, cât și la nivel radicular. Cel mai bun moment de folosire este atunci când planta de porumb are 4-6 frunze, iar buruiana este în etapa de rozetă.

Basis 70 DF – este eficient în lupa contra buruienilor dicotiledonate si a celor monocotiledonate anuale. Este încorporat prin frunze și transefrat în țesutul plantei.

Erbicide folosite la culturile de grâu

Următoarele erbicide pot fi folosite postmergent, adică între semănat și răsărit. Pentru un efect maxim, buruienile trebuie să fie în stadiul de rozetă, iar temperatura aerului de 10-15 grade Celsius.

RIVAL® SUPERSTAR 75 GD – este un erbicid sistemic, cu două substanțe active, încorporate prin ftunze și rădăcini. Buruienile dicotiledonate sunt distruse între 7 și 21 de zile. Perioada optimă de utilizare este atunci când buruienile sunt în etapa de răsărire în masă.

Cerlit – erbicid sistemic cu o substanță activă, acționează asupra buruienilor sensibile, manifestându-și forța la doar câteva ore. Este eficient în lupta contra buruienilor dicotiledonate.

Sekator Progress OD – este eficient în combaterea buruienilor dicotile anuale și perene și a unor monocotile, cu preluare foliară rapidă. Acest erbicid poate fi folosit și la temperaturi mai scăzute, de 4,5 grade Celsius.

Tomigan 250 EC – acest tip de erbicid poate fi folosit în culturile de grâu chiar și atunci când buruienile sunt în etape mai înaintate de creștere. În plus, erbicidul conține substanța fluroxipir care este total selectivă față de grâu.

Primstar Super – erbicidul este încorporat prin frunze și rădăcini, cu translocare rapidă. Erbicidul dispune de substanța metsulfuron metil care stopează creșterea buruienii.

Erbicide folosite la culturile de floarea-soarelui

Culturile de floarea-soarelui primesc erbicide atât preemergente, cât și postemergente. Cele preemergente, folosite înainte de semănat, sau imediat după semănat au cel puțin două substanțe active combinate.

Gardo Gold 500 SC și Wing P – erbicide cu substanțe active combinate.

Erbicide antigraminice – Dual Gold 960 EC, Frontier 900 EC , Stomp 330 EC, Ştrim 960 EC, Hosanna 960 EC.

Erbicide antidicotiledonatic – Racer 250 EC şi Alinium 240 EC. Acestea se recomandă a fi folosite în cazul unei primăveri secetoase, la o adâncime de 3-4 centimetri.

Erbicide postmergente – Achiba 50 EC, Gramian EC, Miura Ec, Tarzan 50 EC, Pantera 4 EC, Aramo 45. Perioada optimă de utilizare este atunci când buruienile monoco­tiledonate sunt în etapa de 3,4 frunze.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *