Trucuri și sfaturi

Ce nu știai despre ambrozie. Cum se combate buruiana care provoacă alergii puternice. Metode pentru controlul ambroziei

Cum se face distrugerea ambroziei
Cum se face distrugerea ambroziei

Ce este ambrozia și de ce este atât de periculoasă? Unde apare ambrozia? Cum poate fi combătută această buruiană. Vom lămuri aceste aspecte și multe altele în materialul următor, care cuprinde tot ce nu știai despre ambrozie.

Ce trebuie să știi despre ambrozie. Cum apare

Ambrozia face parte din face parte din familia Asteraceae și este originară din America de Nord şi Centrală şi care a apărut și în ţară noastră. Se găsește în special în Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Satu Mare și, mai rar, în restul țării. Se mai numește și ”iarba pârloagelor”, pentru că apare în special pe terenurile nelucrate. Se găsește cel mai frecvent pe margiea șoselelor. În ultima perioadă, însă, buruiana se răspândește și pe lângă anumite culturi. Totuși, dacă crește în cultura de cereale, nu va avea spațiu și nu se va putea dezvolta. Există chiar un risc ca ambrozia să distrugă culturile pe lângă care crește. Este o plantă viguroasă, chiar mai puternică decât cultura. Diametrul unei plante de ambrozie atinge 100 cm, iar înălțimea buruenei sare de 1,5 metri.

Este o plantă care iubește solul slab lucrat și nisipos, care ajunge la temperaturi de 15-20 grade celsius. Adesea, efectele ei sunt foarte grave. Mai periculoasă este și pentru că se răspândește foarte ușor. O singură plantă poate da naștere la 30.000 – 60.000 de seminţe, cu o putere de germinație de peste 20 de ani. Fructul plantei are formă de săgeată și conține o sămânță maronie. Înmulțirea plantei se face pe bază de semințe.

Este o plantă care apare de la mijlocul lui aprilie, având cele mai puternice efecte alergenice în lunile septembrie-noiembrie. Fiind numită și ”otrava zeilor”, ambrozia provoacă alergii și stări febrile.

Cum se combate ambrozia și când trebuie stârpită

Pentru combaterea tufelor de ambrozie se folosesc cosirea manuală sau echipamente mecanice de tuns iarba. Se mai poate distruge și prin discuit sau grăpat. Dacă suprafața pe care s-a întins amboria este mai mare, se folosesc și diferite tipuri de erbicid.

Proprietarii de terenuri pot apela la direcțiile județene pentru agricultură cu privire la dozarea ervicidelor. Este recomandată erbicidarea buruienii în primele stadii de dezvoltare.

Este important de știut că necombaterea ambroziei se amendează. Persoanele fizice vor plăti între 750 de lei și 5.000 de lei. Persoanele juridice sunt pasibile de amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei. Cei care dețin terenuri invadate de ambrozie trebuie, după distrugere, să anunțe autoritățile administrației publice locale unde este amplasat terenul afectat.

1 noiembrie, Ziua de Luptă împotriva Ambroziei.

Pe lânga posibila distrugere pe teren agricol, efectul negativ al ambroziei este asupra sănătății. Este planta cu cel mai mare efect alergen de pe teritoriul României. Tocmai de aceea există și Legea Ambroziei, care prevede amenzile precizate mai sus.

Este important ca toți deținătorii de terenuri să distrugă planta, căci dacă nu este stârpită din rădăcini, din vârful de creștere ambrozia îți va lungi tija principală. Astfel va putea produce semințe în continuare, remintim că produce zeci de mii de semințe ce îi grăbesc înmulțirea.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    2 Comments

    1. Doresc sa cunosc denumirea stiintifica a Ac.plante si de unde denumirea populara de ambrozie .Ambrozie este si numele purtat de nectarul florilor-miere,chiaar si bautura Zeilor.Multumesc,iliebalana.

    2. Buna ziua, se numeste: Ambrosia artemisiifolia. E posibil sa fie dat acest nume chiar de la nectarul baut de zei, fiind o planta frumoasa, dar inselatoare si puternica!

    Comments are closed.