Știri Agricole

Seceta va afecta drastic prețurile alimentelor. Cu cât a ajuns să se vândă floarea-soarelui

floarea-soarelui
seceta pedologica, floarea-soarelui

Seceta pedologică din acest an afectează, în continuare, fermierii și producătorii. MADR susține impunerea stării de calamitate în localitățile în care lipsa precipitațiilor a afectat majoritatea culturilor.

Producțiile de grâu și rapiță din sud estul țării au fost extrem de afectate de secetă. Aceste culturi au avut un rezultat de doar 10% din cantitatea estimată în mod normal.

Fermierii așteaptă ajutor de la stat, fiind nemulțumiți că încă nu și-au primit despăgubirile promise. Spre exemplu, în județul Galați, există fermieri care au cules doar 20% din producția de floarea soarelui.

Declararea stării de calamitate poate afecta agricultura României pe termen lung

Deși Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește să declare stare de calamitate, Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) comunică urmarea negativă a deciziei.

ARCPA susține că circuitul legislativ al Ordonanței de urgență ar trebui retractat imediat. Astfel, s-ar putea evita consecințele grave legate de contractele deja existente între fermieri și comercianți.

”Suntem cu toţii conştienţi că traversăm un an agricol dificil, însă declararea stării de calamitate prin OUG ar avea ca şi consecinţă directă nerespectarea angajamentelor contractuale existente între comercianţi şi fermieri; prin urmare, încrederea dintre principalii parteneri ai lanţului cerealelor ar fi iremediabil afectată.

În această situaţie, pre-finanţarea fermierilor de către comercianţi ar deveni imposibilă. Viitorii ani agricoli ai Romaniei sunt în pericol”, susține Vasile Varvaroi, preşedintele ARCPA.

Prețurile pentru floarea-soarelui au crescut îngrijorător de mult

Producția la nivel național pentru floarea-soarelui va scădea cu un procenaj de 30% anul acesta din cauza secetei pedologice. În consecință, prețul a crescut cu 31% în doar două săptămâni.

Diferența de la 1.450 lei/tonă la 1.900 lei/tonă este una foarte notabilă, mai ales dacă ținem cont de perioada foarte scurtă dintre prețuri. Astfel, specialiștii se tem că problemele din agricultură vor crește prețurile alimentelor.

Cotații BRM pentru floarea-soarelui

Totuși, pe plan local, prețurile medii pentru floarea-soarelui au scăzut, fiind puse la dispoziție de baza datelor Sistemului Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA),

În săptămâna 17-23 septembrie 2020, cotația a fost, pentru floarea-soarelui, la livrare: în Vest – 1302 lei/tonă, în Est – 1526 lei/tonă, iar în Sud – 1152 lei/tonă.

În săptămâna 10-16 septembrie 2020, cotația a fost, pentru floarea-soarelui, la livrare: în Vest –1473 lei/tonă, în Est – 1533 lei/tonă și în Sud – 1361 lei/tonă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.