Gutuile nu sunt doar fructele preferate ale toamnei, ci și alimente foarte benefice pentru sănătate. Cu un conținut scăzut de calorii, acestea oferă organismului multe fibre, ajutând și la curățarea colonului.
Gutuile sunt delicioase în orice formă sunt consumate, dar, dulceața de gutui este de neînlocuit pentru un mic dejun delicios. Copiii vor fi cei mai încântați de gustul dulce-acrișor al rețetei.
De ce ingrediente avem nevoie pentru dulceața de gutui
- 3kg de gutui
- 2l de apă
- 150ml suc de lămâie
- 3kg zahăr
- coaja de la o lămâie
Rețeta acestui preparat nu este doar simplă, ci necesită și foarte puține ingrediente. Acestea se regăsesc ușor prin casă, iar lipsa conservanților face preparatul perfect pentru cei mici.
Pentru început, gutuile trebuie spălate, curățate foarte bine de puf și date prin răzătoare. În cazul în care aveți la dispoziție un robot de bucătărie, îl puteți pune în funcțiune cu încredere, folosind lama mai mare.
Este indicat să folosiți o oală sau un ceaun mare, cu fundul gros. Puneți apa în recipientul ales și adăugați gutuile când apa începe să clocotească. Peste gutui, puteți pune coaja și sucul de lămâie.
Fierbeți gutuile la foc mic, în jur de un sfert de oră, sau până ce acestea au ajuns să se înmoaie. În acest moment se adaugă zahărul și se amestecă ușor pentru a se dizolva bine.
După ce s-a adăugat zahărul, este important ca preparatul să se amestece din când în când. După cel puțin jumătate de oră, sau atunci când dulceața s-a îngroșat și a prins o culoare cărămizie, puteți opri focul.
Pentru a verifica dacă este gata, puteți pune o linguriță de dulceață pe o farfurie și lăsați-o la răcit. Dacă atunci când a ajuns la temperatura camerei nu se scurge, rețeta este gata.
Pregătirea borcanelor și a depozitării
Borcanele trebuie dezinfectate și lăsate la uscat, asemenea capacelor. Puneți dulceața fierbinte în borcane, acoperiți cu capacul și lăsați-le să se răcească în voie, cu susul în jos, acoperite cu straturi de pături.
După ce s-au răcit, borcanele pot fi depozitate în cămară, sau la un loc răcăros și ferit de soare, pentru cel puțin un an.
Spor la treabă!