Comisia Europeană a prezentat statistici noi cu privire la producția de grâu a acestui an.
Dacă la sfârșitul lunii mai s-au estimat producții de grâu de 121,5 milioane de tone, în prezent, la nivel european, numărul este de 117,2 milioane de tone.
Încă de la finele lunii mai, producția evaluată era mai redusă cu aproxmativ 4 tone, însă noile estimări au apărut ca o reacție a secetei din ultimele luni.
Deși au existat analisți din alte organisme de prognoză care ar fi schimbat prognoza producției de grâu după ploile din luna iunie, serviciul UE de monitorizare a culturilor și-a reexaminat bilanțul din cauza secetei.
Exporturile de grâu, afectate de secetă
Exporturile de grâu UE-27 au fost estimate la o cantitate de 25 milioane de tone în sezonul 2020/2021, față de cele peste 26 de milioane de tone evaluate în prealabil.
Totuși, situația grâului din sezonul 2020/2021, conform estimărilor Comisiei Europene, a fost mai bună ca cea a sezonului anterior, cu un plus de 34 de milioane de tone.
Veștile bune vin în privința porumbului Executiv comunitar, cu o creștere estimativă a recoltei de la 71,4 milioane tone evaluate luna precedentă, la 71,9 milioane tone evaluate în prezent.
Seceta pedologică moderată a afectat toate culturile din România
Prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că, pe viitor, conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute în cele mai multe regiuni agricole.
„În stratul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, sudul şi estul Munteniei, izolat în centrul şi vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei”, susțin specialiștii ANM.
Nivelul scăzut de umiditate din sol va afecta atât ritmurile vegetative ale culturilor de rapiţă şi orz de toamnă semănate până în prezent, cât și maturarea speciilor prăşitoare şi pomi-viticole.
Seceta pedologică va afecta nu doar ritmul de creștere, ci și cel de dezvoltare, în ceea ce privește culturile de toamnă înfiinţate până în prezent.
Specialiștii ne comunică faptul că floarea-soarelui se va recolta pe terenuri agricole din toată țara, finalizarea lucrărilor întâmplându-se în cazuri izolate.
Hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor ajunge la maturitate totală și la recoltare pe întreaga suprafață agricolă.
În cazul sfeclei de zahăr se va produce îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, urmând recoltarea soiurilor ajunge deja la maturitate.
„În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc., în aproape toată ţara”, comunică agrometeorologii.
Sfaturile specialiștilor susțin că cea mai bună perioadă de însămânțare a culturilor de toamnă este între 15 septembrie și 20 octombrie, mai ales în cazul terenurilor arabile cu un nivel optim de apă în sol.