Știri Agricole

Poți primi 15.000 de euro prin Programul „Casa eficientă energetic”. Ce ai voie să faci cu banii

Poți primi 15.000 de euro prin Programul „Casa eficientă energetic”. Ce ai voie să faci cu banii
Poți primi 15.000 de euro prin Programul „Casa eficientă energetic”. Ce ai voie să faci cu banii

Programul  „Casa eficientă energetic” oferă până la 15.000 de euro pentru fiecare român care dorește să își eficientizeze  energetic imobilele. Finanțarea este oferită prin Ministerul Mediului. Ce ai voie să faci cu acești bani, dacă îi primești.

Fondurile vor fi suficiente pentru  aproximativ 9.000 de proprietari de case din România, care vor putea investi pentru a moderniza casa. Și nu oricum, ci energetic. Această primă oferită de stat, care poate ajunge la maxim 15.000 de euro, va fi folosită pentru a  deconta 60% din costul unor lucrări pentru creşterea eficienţei energetice şi/sau utlizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existente  într-un imobil cu regim de înălţime de cel mult 3 nivele.

Românii pot beneficia de o primă energetică, de 15.000 de euro

Așadar, programul  „Casa eficientă energetic”  vine în sprijinul celor care suferă de pierderi de energie din cauza unor probleme ale locuinței.

Ministrul mediului, Costel Alexe, a declarat că multe case din România nu sunt izolate

„Pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori sau la 25% prin geamuri sau acoperiş. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială. O astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie. Prin acest program, orice român poate primi o finanţare de până la 15.000 de euro, fonduri nerambursabile. Bugetul programului pentru acest an este de 430 de milioane de lei. Putem primi cereri de până la 150% din totalul bugetului alocat. În cazul în care bugetul va fi depăşit, avem resurse pentru a-l suplimenta”.

Bugetul alocat pentru acest program este de 430 de milioane de lei.

Cum poți obține banii și ce poți face cu ei

Înscrierile sunt acum deschise, iar aici poti depune cererea, precum și găsi mai multe informații și formulare necesare.

Deja 6.650 de români s-au înscris până în acest moment 

Pentru a primi finanțare prin programul  „Casa eficientă energetic”, trebuie să depui  cererea pentru înscrierea în program  pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu . Acestei cereri se atașează și  un certificat de performanţă energetică iniţial şi de un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.  După depunerea cererii, proprietarii de case vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 zile pentru a depune dosarul investiţiei. 

După ce acest dosar se aprobă, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum un an şi jumătate. La finalul lucrărilor, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei. Pentru a primi banii, proprietarii trebuie să demonstreze că eficienţa energetică a crescut cu cel puţin o clasă energetică.

Banii obținuți prin finanțarea oferită de programul  „Casa eficientă energetic”  se pot folosi pentru: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.