Trucuri și sfaturi

Boli la tomate: simptome, prevenire și combatere

Boli la tomate: simptome, prevenire și combatere
Boli la tomate: simptome, prevenire și combatere

Tomatele (Lycopersicon esculentum) sunt plante erbacee din familia Solanaceae, originare din America Centrala si de Sud. În România, tomatele au dezvoltat boli și dăunători specifici care pot fi extrem de păguboase pentru cultură.

Mozaicul tomatelor (tobacco mosaic virus marmor tabaci)

Această boală este deseori regăsită în culturile forțate și se manifestă diferit, în funcție de tulpina virusului, soiul cultivat, vârsta plantei și condițiile de mediu. Simptomul cel mai des întâlnit este apariția petelor mozaic pe frunze, de culoare verde-deschis și diferite ca formă sau mărime. Pe fructe, cea mai întâlnită formă de atac este brunificare a pulpei și de necroze pe suprafața fructului. Virusul se păstrează în semințe și în resturile vegetale.

Pătarea albă a frunzelor

Pătarea albă a frunzelor se dezvoltă în special în mediile cu grad ridicat de umiditate și temperaturi moderate, manifestându-se îndeosebi de frunze și tulpini și mai puțin pe fructe. Pentru început, apar pe frunze pete mici, maronii, urmând ca, în timp, să apară un cerc difuz verde-galbui. În centrul petelor se va distinge culoarea alb-cenușie. Petele vor avea puncte negre ce reprezintă picnidiile ciupercii.

Alternarioaza sau pătarea brună a frunzelor de tomate (Alternaria porri)

Această boală se manifestă în special în sezonul călduros, prin apariția unor pete pe organele aeriene ale plantei: frunze, tulpini, fructe. Petele sunt mari, rotunde și de culoare brună. Pe fruncte, petele sunt și mai mari și de culoare neagră. În perioadele ploioase, petele se se acoperă cu un strat negru catifelat de fructificație a ciupercii.

Făinarea tomatelor (Leveillula taurica)

Această ciupercă atacă toate organele aeriene ale tomatelor, începând cu frunzele bazale care vor fi acoperite cu o pâslă albă miceliană. După ce țesuturile se brunifică, frunzele se usucă în întregime. În perioada sezonului rece, sporii ciupercii rezistă pe resturile vegetale de la suprafața solului.

Boli la tomate: simptome, prevenire și combatere

Putregaiul rădăcinilor și fructelor de tomate (Colletotrichum coccodes)

Putregaiul rădăcinilor și fructelor este una dintre bolile tomatelor care se manifestă în special la culturile de câmp, în perioada sezonului călduros și ploios. Astfel, fructele sunt afectate de ciupercă înainte să se coacă, însă simptomele apar după ce nu mai sunt verzi. Pe fructele coapte vor apărea pete mici, circulare în dreptul cărora țesuturile se cufundă.

Dacă boala evoluează, atunci vor apărea la suprafața petelor zonalități concentrice, iar sub epiderma fructului se formeaza puncte negricioase. În ceea ce privește atacul asupra rădăcinilor, acesta se va masifesta sub formă de putregai uscat.

Verticilioza tomatelor (Verticillium dahliae)

Simptomele evidente ale bolii sunt în stadiul de coacere al fructelor la tomate, atunci când apar pe frunze zone galbene, marginale sau centrale, care se usucă. În timpul zilei, plantele se ofilesc, iar seara își revin, însă doar pentru o perioadă scurtă. Ciuperca trăiește în sol, poate pătrunde în plantă prin rănile produse la nivel radicular și se poate confunda foarte ușor cu fuzarioza, din cauza simptomelor asemănătoare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.