Știri Agricole

Importurile de tomate sunt în continuă creștere în România. Cum a eșuat programul Tomata în susținerea fermierilor locali

Importurile de tomate sunt în continuă creștere în România. Cum a eșuat programul Tomata în susținerea fermierilor locali
Programul tomata, roșii

Încă de la înființare, în 2017, Programul Tomata a avut ca scop susținerea fermierilor români care dețineau culturi de tomate în spații protejate. Totuși, procentajul crescut al importurilor, de la an la an, a scos în evidență faptul că această inițiativă nu și-a atins nici pe departe scopul. Importurile de tomate și produse adiacente cresc, în fiecare an, cu cel puțin 10%.

La momentul inițierii, ministrul agriculturii și președintele camerei deputaților, adică Petre Daea și Liviu Dragnea, aveau ca scop propulsarea și promovarea produselor românești. Deși schema de ajutor s-a dovedit a fi prea puțin utilă, a fost păstrată și de noul ministru al agriculturii, Adrian Oros.

237.000 de tone de produse din rosii din import doar în 2017

Institutul National de Statistica (INS) a publicat în Bilanțurile alimentare din 2018 faptul că, în România, s-au produs, în anul 2017, 917.000 de tone de produse din roșii (echivalent în roșii proaspete). Din acest număr, doar 680.000 tone au reprezentat producție utilizabilă. În schimb, din import ne-au venit 237.000 de tone de produse din roșii.

În 2018, a crescut atât numărul producției interne, cât și cel al importurilor. 1,01 milioane tone de roșii proaspete, din care producția utilizabilă a fost de 743.000 de tone. Importurile au crescut cu 13%, ajungând la 270.000 de tone.

Anul următor, în 2019, producția a scăzut cu 7% față de 2018, ajungând de la aproape 980.000 de tone, la 690.000 de tone de producție utilizabilă. Importurile de tomate au crescut, din nou, cu 7%, până la aproape 290.000 de tone.

Importurile de tomate sunt în continuă creștere în România. Cum a eșuat programul Tomata în susținerea fermierilor locali

Programul Tomata a consumat în patru ani 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit. În patru ani importurile au crescut în fiecare an, iar acolo unde am fost sesizați am verificat și ne-am dat seama că programul era atât de prost gestionat încât putea fi foarte ușor fraudat. Doar la o simplă verificare, la Olt, am găsit anul trecut 417 dosare fictive”, a comunicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Prețul tomatelor românești din piețe nu a scăzut

Cel mai important scop al Programului Tomata a fost creșterea consumului de roșii românești și micșorarea prețului acestora. Totuși, încă din 2017, nu a scăzut nici numărul importurilor, nici prețul tomatelor locale.

Fermierii s-au plâns ani la rând de prețul mic al roșiilor din import, pe care ei nu-l puteau folosi din cauza costurilor foarte mari ale producției. În 2019 și 2020, prețurile legumelor și fructelor a crescut foarte mult, din cauza multor factori.

Operațiunea „Demetra” avea ca scop blocarea a sute de tiruri în vămi pentru a le controla să se asigura că nu intră roșii „proaste” în România. Această operațiune dorea respingerea produselor de proastă calitate. Liderul PSD, Vasile Dragnea a avertizat Autoritatea Sanitar-Veterinară, Protecția Consumatorului, Antifraudă și Vămi, dorind ca aceste instituții să facă o verificare mai amplă asupra produselor care intră în țară. Acesta declara că „roșiile bune se păstrează pentru țările din vest, iar în România vin roșii proaste și nesănătoase”.

Programul Tomata finanța cu suma de 3.000 de euro fermierii care îndeplineau condițiile cerute. Producătorii agricoli care doreau să fie eligibili, aveau următoarele condiții de îndeplinit:

  • să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp
  • să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror raza administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere
  • să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind valorificarea producției

Programul Tomata a fost desființat începând cu anul 2021.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.