APIA

10.000 de fermieri au depus cereri de despăgubire la APIA. Directorul Adrian Pintea: „În campania 2019 APIA a autorizat la plată o sumă record de peste 2,93 de miliarde de euro”

despăgubiri seceta APIA
fonduri agricultura APIA

Directorul APIA, Adrian Pintea, a susținut că, până în prezent, s-au predat 9.800 de cereri de către agricultori, în ceea ce privește plata pentru despăgubirile de secetă.

Acesta estimează un număr de 30.000 de beneficiari, alcătuind cele patru scheme de ajutor de plată, pentru 265 de centre locale și 42 de centre județene.

Campania APIA 2019, o sumă record acordată fermierilor

Până la momentul actual, APIA a autorizat 1,890 de miliarde de euro doar din plățile directe pentru a acoperi o parte din suma totală necesară de de 1,943 miliarde de euro, oferită fermierilor din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Sumei oferită de APIA i se vor adăuga plățile din FEGA pentru măsurile de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole, plățile din Fondul European de Dezvoltare Rurală și plățile din bugetul național.

„Astfel că, per total, în campania 2019 APIA a autorizat la plată, spun eu, o suma record de peste 2,93 de miliarde de euro, rata de absorbție a fondurilor fiind în acest an de 99% în, așa cum știm cu toții, un an atipic, marcat de evenimente fără precedent pe care le cunoaștem cu toții, respectiv pandemia de coronavirus, condițiile meteorologice nefavorabile și așa mai departe”, a declarat Adrian Pintea.

Numărul cererilor înregistrate

Numărul cererilor pentru despăgubirile de secetă a fost de 9.814 până la data de 7 septembrie, conform afirmațiilor lui Adrian Pintea, pentru o suprafață de 20.000 de hectare.

Pentru păsări, s-au înregistrat 4 cereri, pentru suine 6 cereri, iar pentru bovine 5 cereri.

„La secetă estimăm undeva potențiali beneficiari în jur la 30.000, la bovine 950 – 960 de beneficiari, la păsări și la suine undeva în jur la 250 – 260 de beneficiari.

Cu siguranță toți vor avea timp sa își depună aceste cereri și rugamintea este să se prezinte la centrele locale, respectiv centrele judetene”, a comunicat Adrian Pintea.

Termenul limită de depunere a cererilor legate de schemele de ajutor pentru sectorul agricol este 15 septembrie, iar cel pentru crescătorii de bovine este 29 septembrie.

„La sfârșitul lunii august, Guvernul României a aprobat ordonanțele de urgență privind instituirea a patru noi scheme de ajutor și deja din data de 3 septembrie am demarat primirea cererilor de plată pentru aceste scheme la nivelul centrelor locale, cele 265, respectiv 42 de centre județene.

Și aici dacă mă refer la schema de ajutor acordat producătorilor agricoli care au înființat culturile agricole în toamna anului 2019 afectate de secetă, repet și eu, ultima zi de depunere a acestor cereri este 15 septembrie, iar o altă schemă de plată este ajutor susținut pentru crescătorii de bovine, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, la fel, termenul de depunere este 29 septembrie”, a declarat directorul APIA.

Reamintim că seceta a afectat și anul acesta agricultura României. Comisia Europeană a estimat scăderea culturilor de cereale cu 30% și a porumbului cu cel puțin 4%.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in APIA