Știri Agricole

Mircea Coșea, profesor de economie, comparație la sânge între România și Polonia: “Care e prioritatea noastră astăzi, dacă se poate spune, numărul 1? Nu sunt autostrăzile! Sunt irigațiile!”

Mircea Coșea, profesor universitar de economie
Mircea Coșea, Polonia, România

Mircea Coșea, profesor de economie, și-a comunicat părerea în ceea ce privește țara noastră, pentru Digi24. Acesta compară modul de gândire și acțiune al Poloniei cu cel al României, din punctul de vedere al agriculturii.

Opiniile lui Mircea Coșea nu au fost deloc în favoarea țării noastre, spunând că „Romania e o țară pe care astăzi pot să o asemăn cu o colibă de chirpici în care ne luptăm foarte, foarte serios ca să avem o antenă parabolică și o baie cu jacuzzi”.

Profesorul își justifică vorbele printr-o completare: „Nu ne gândim la fundația casei, nici la pereți. Deci, nu punem bazele dezvoltării noastre pe termen lung, nici pe termen mediu”.

Polonia, exemplu pentru România în ceea ce privește exportul

Mircea Coșea continuă să exemplifice câteva dintre greșelile făcute de România în domeniul agriculturii, prin a compara modul de acționare al Poloniei.

Acesta ne expune modul în care Polonia a ajuns să fie cel mai mare exportator de ceai în China, cel mai mai mare producător de produse prelucrate din somon, dar și cel mai mare producător de melci.

„Știți că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China? Cel mai mare exportator de ceai în China! Da, vând ceai chinezilor pentru că îl prelucrează superior, sunt diferite categorii de ceai.

Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpără somonii din Norvegia și-i prelucrează ei, pentru că ei au investit în fabrici foarte moderne.

Poate o să râdă lumea, dar vreau să vă spun că polonezii sunt cei mai mari producători de melci, pe o piață foarte scumpă. Pentru cine manâncă, noi nu mâncăm, dar francezii și alții mănâncă, sunt elemente de înaltă artă culinară.

Toate lucrurile astea ce arată? Că au folosit niște crenele de piață. Au știut cum să intre pe crenelele acelea.”

Merele din Polonia, mai bune ca cele românești

Polonia a fost, în 2019, cel mai mare exportator și producător de mere. Mircea Cosea susține că România importă atât mere, cât și suc din Polonia, deși avem meri la dispoziție în toată țara.

„Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importăm mere din Polonia și nu le facem noi? Importăm și suc din Polonia!”

Profesorul continuă prin a critica deciziile românilor de a nu prelucra roșiile pentru că referă să cumpere produse chinezești deja prelucrate:

„Roșiile noastre, în programul acela „Tomata” care a fost, au fost cumpărate masiv de polonezi. Noi nu le prelucrăm, noi cumpărăm pastă de roșii din China, ca să facem mai departe ceva.

Sunt lucruri pe care dacă le spui, ca economist, te inrosești! Pentru că spui domnule, eu văd niște lucruri atât de grave, le spun, dar nu mă ascultă nimeni sau nu vor să mă asculte sau am luat-o eu razna”!

Prioritatea în România sunt irigațiile, nu autostrăzile

Mircea Coșea concluzionează că situația în care a ajuns România, aceea în care fermierii cer apă de la Ministerul Agriculturii, este foarte gravă:

O țară ca România, care are un asemenea potențial agricol, să ajungă în situația în care vin oamenii la Ministerul Agriculturii ca să ceară apă? Care e prioritatea noastră astăzi, daca se poate spune, numarul 1?

Nu sunt autostrăzile! Sunt irigațiile! Pentru că fără irigații, pierdem agricultura, pierzând agricultura, suntem nimeni, că altceva n-avem!”

Mircea Coșea, profesor universitar și politician

Mircea Coșea s-a născut la Ploiești, în anul 1942. Acesta a fost membru al Parlamentului European între 1 ianuarie 2007 și decembrie 2007 și este profesor universitar la ASE încă din anul 1995.

Mircea Coșea a fost implicat în politică încă din tinerețe, făcând parte din PDSR până în 1997. Cariera sa în domeniu a continuat prin fondarea partidului APR, alături de Theodor Melescanu si Iosif Boda.

În perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996, Mircea Coșea a fost ministru de stat în guvernul Nicolae Văcăroiu, devenind membru al Parlamentului European din partea PNL în 2007.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.