Trucuri și sfaturi

Tinctură de propolis – cum se poate prepara acasă și cum se utilizează

Tinctură de propolis - cum se poate prepara acasa și cum se utilizează
Tinctură de propolis - cum se poate prepara acasa și cum se utilizează

Propolisul este o substanță rășinoasă, de culoare verde-brună sau cafenie, cu aromă de mugur de plop, miere, ceară și vanilie. Propolisul este adunat de albine, de pe mugurii arborilor, deci este un produs apicol, având numeroase beneficii pentru organismul uman.

Acesta conține 50 – 55% rășină, 30% ceară, 10% uleiuri eterice aromate, aproape 10% diferite corpuri străine (polen, componente bogate în Vitaminele A, B, D, E, PP, aminoacizi, enzime, microelemente și hormoni).

Pe lângă proprietățile benefice organismului uman, propolisul mai este folosit în realizarea lumânărilor, datorită mirosului plăcut, dar și la prepararea lacurilor durabile pentru vasele de lemn.

Beneficiile propolisului

Propolisul are multe beneficii pentru organismul uman. Acesta scade tensiunea arterială ridicată, previne formarea cheagurilor de sânge, contribuie la păstrarea elasticității pereților vaselor de sânge și la fortificarea lor, asigură păstrarea vitalității celulelor, luptând contra degenerării neoplazice.

Propolisul nu are un efect negativ asupra microflorei intestinale, fiind un produs natural care își păstrează proprietățile timp de cinci ani, fiind, cel mai des, regăsit sub formă de tinctură. Tinctura de propolis ajută la întărirea sistemului imunitar.

Cum puteți face tinctură de propolis acasă

Ingrediente necesare:

  • 20 g de propolis mărunțit
  • 100 g de alcool de peste 70% și cât mai aproape de 96%

Mod de preparare tinctură de propolis

Unul dintre factorii importanți ai tincturii este calitatea propolisului. Acesta trebuie să fie mai moale, nealterat și fărâmițat în particule de 2-4 mm. Pentru a obține aceste dimensiuni, puteți rade propolisul pe răzătoarea mică, apoi îl puteți cerne printr-o sită. Făcând asta, extracția va fi mai mai rapidă și va avea un conținut mai mare de substanțe active.

Propolisul se adaugă într-un recipient de sticlă, preferabil de culoare închisă, urmând să adăugăm și alcoolul și să închidem ermetic. Recipientul se va păstra timp de 8-10-14 zile, la temperatura camerei, într-un spațiu întunecos. Sticla trebuie agitată de 4-6 ori pe zi, periodic.

După această perioadă, tinctura se ține la frigider timp de 12 ore, apoi va fi filtrată prin sifon. Soluția finală trebuie să aibă o culoare galben spre maro închis și să miroasă frumos. Puteți verifica dacă tinctura are o calitate bună, prin a turna câteva picături într-un pahar cu apă. Dacă tinctura rămâne la suprafață și nu se împrăștie repede, atunci are o calitate bună.

Cum se utilizează tinctura de propolis

  • pentru dureri în gât, viroze – se folosesc 4-5 picături de tinctură de propolis, fie în ceai, fie pe o felie de pâine
  • pentru gripă – înainte de fiecare masă (de 3 ori pe zi), se iau 30 de picături de tinctură de propolis de 20% într-un păhărel cu apă sau lapte
  • pentru bronșită acută – înainte de fiecare masă (de 3 ori pe zi), se iau 30 de picături de tinctură de propolis de 90% într-un păhărel cu apă sau lapte
  • pentru otită – se folosesc 10 picături de tinctură de propolis în urechea bolnavă, de 3 ori pe zi
  • pentru herpes – se unge regiunea afectată cu tinctură de propolis de 20%
  • pentru dermatomicoză – se frecționează de 2 ori pe zi zonele afectate cu tinctură de propolis de 20%.
Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.