Rețete

Cum se prepară mâncarea de prune uscate. Se servește des la pomenile în post

Cum se prepară mâncarea de prune uscate. Se servește des la pomenile în post
Cum se prepară mâncarea de prune uscate. Se servește des la pomenile în post

Chiar dacă nu este un preparat cunosut de toată lumea, mâncarea de prune uscate este perfectă pentru perioadele de post. Se prepară ușor și are nevoie de puține ingrediente, motiv pentru care vă prezentăm o rețetă de mâncare de prune delicioasă.

Ingrediente necesare mâncare de prune uscate

 • 500 g prune uscate
 • o ceapă
 • 3 linguri ulei
 • 2 linguri rase de făină
 • 4 linguri zahăr
 • un praf de sare

Cum se prepară mâncarea de prune uscate

Primul pas este, bineînțeles, spălarea prunelor și îndepărtarea codițelor, urmând să le lăsam la hidratat pentru o oră. După ce s-au hidratat, spălăm prunele sub jet de apă rece, într-o strecurătoare. Apoi, prunele se pun la fiert, într-un litru de apă și le lăsăm pe foc până când apa începe să clocotească și prunele s-au ridicat la suprafață.

Într-un alt recipient, se pune zahărul la caramelizat, lăsându-l până se face auriu. Se toarnă un pahar de apă peste zahăr și lăsăm pe foc până se dizolvă foarte bine.

Urmează să ne ocupăm de ceapă, pe care o tocăm mărunt și o punem la călit alături de făină, timp de un minut. Se adaugă, apoi, două polonice din apa în care au fiert prunele uscate și se amestecă foarte bine. Este important să amestecăm încontinuu pentru a nu se forma cocoloașe din cauza făinii.

Cum se prepară mâncarea de prune uscate. Se servește des la pomenile în post

După ce făină și ceapa s-au încorporat, adăugăm și zahărul caramelizat, urmând să adăugăm prunele și sarea atunci când compoziția începe să se îngroașe. Toate ingredientele se mai fierb timp de zece minute, iar mâncarea de prune uscate este gata!

Orezul cu prune uscate, un alt preparat delicios

Orezul cu prune uscate este un alt preparat delicios de post. Iată de ce ingrediente veți avea nevoie:

 • 500 g prune uscate
 • o cană de 250 ml de orez
 • 200 g zahar
 • un praf de sare

Mod de preparare

Pentru orezul cu prune uscate, ne folosim de aceeași pași ca pentru mâncarea de prune uscate pe care le spălăm și le punem la hidratat timp de o oră. Apoi le punem la fiert și le lăsăm până când apa clocotește, iar fructele se ridică la suprafață.

Orezul se spală în mai multe ape și se scurge de apă. Zahărul se caramelizează urmând pașii de mai sus, iar atunci când se topește caramelul, se adaugă și boabele de orez. Când ajungem la punctul de fierbere, se adaugă trei căni de apă din zeama în care au fiert prunele uscate și praful de sare.

Adăugăm și prunele și băgăm cratița la cuptor pentru 20 de minute, fără a mai amesteca ingredientele. Orezul cu prune uscate este gata!

Spor la gătit!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Rețete