Tocană de legume cu orez la borcan. Se face toamna

22.09.2020
Tocană de legume cu orez la borcan. Se face toamna

Gustul inconfundabil al tocanei de legume cu orez la borcan nu se demodează niciodată.

Chiar dacă bunicii noștri făceau în fiecare toamnă această rețetă din motive practice, tocana este delicioasă.

Aceștia nu aveau acces la legume proaspete în perioada iernii, așa că apelau la procesul de conservare.

Tocana de legume cu orez la borcan se face foarte simplu și ține foarte bine mai multe luni.

Ingredientele necesare pentru tocana de legume:

  • 1kg ceapă
  • 1kg morcovi
  • 3kg roșii
  • 3kg ardei gras sau capia
  • mărar și pătrunjel verde
  • 600g dovlecei
  • 600g vinete
  • câteva frunze de țelină
  • ardei iute (opțional)
  • 3 căței de usturoi (opțional)
  • 300ml ulei
  • 300g orez
  • frunze de dafin

Pentru început, se spală toate legume și se decojesc cele care necesită acest pas.

Ceapa, ardeii, dovleceii, vinetele și morcovii se toacă în bucăți potrivite ca mărime și se pun în ulei, alături de puțină apă, în ceaun sau cratiță.

În cazul în care doriți ca tocana de legume să nu fie foarte uleioasă, puteți pune apă ocazional, pentru a înăbuși legumele.

După ce amestecul de legume din cratiță este fiert, se poate pune orezul, alături de un litru de apă.

Peste orez se pun sarea, piperul, ardeiul iute pentru persoanele care doresc, frunzele de țelină, foile de dafin.

Acum este momentul când se adaugă și roșiile decojite care trebuie să fie tăiate în cubulețe sau date pe răzătoare.

Usturoiul se adaugă pentru un gust mai aromat, doar pentru persoanele care doresc, atunci când orezul a fiert.

Pregătirea borcanelor

Tocana nu se fierbe complet dacă este preparată pentru iarnă. După ce am stins focul, se scot foile de dafin, usturoiul și frunzele de țelină.

A venit momentul să adăugăm verdeața, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt.

Borcanele se spală cu apă caldă și detergent și apoi se lasă la zvântat. După ce borcanele sunt complet uscate, pot fi umplute cu tocana de legume.

Se sigilează capacele (de preferință noi) foarte bine și apoi se fiert la bain-marie timp de trei sferturi de oră după ce observăm primul clocot.

Borcanele se scot din apă, se așează cu fundul în jos și se acoperă în cât mai multe straturi, cu pături.

Tocana trebuie să se răcească în voie timp de o zi pentru a fi pusă în cămară, la loc umbros și răcoros.

Din cantitățile prezentate, ies în jur de 23 de borcane de tocană de 400g.

Tocana de legume cu orez și zacusca sunt două preparate perfecte pentru această perioadă.

Spor la gătit!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *