Deși toamna poate fi considerată ca perioadă de recoltare, există câteva legume care pot fi cultivate în aceste luni, acțiune care vine la pachet cu multe beneficii.
Printre aceste legume se regăsește și usturoiul de toamnă care nu doar că va răsări mai devreme, dar va avea parte de mai multă apă în sol, trecând prin iarnă.
Plantarea usturoiului de toamnă – temperatură, lumină, umiditate
Usturoiul nu este o plantă pretențioasă atunci când vorbim despre temperatura ideală, fiind perfect pentru cultivare, în perioada toamnei.
Temperaturile ideale se încadrează între 18 și 30 de grade Celsius, dar usturoiul poate rezista și la temperturi de minus 20 de grade dacă bulbii au fost bine înrădăcinați.
Usturoiul îi place lumina, având nevoie de până la 14 ore de soare pe zi, însă această condiție nu se aplică și în cazul usturoiul verde care poate ieși chiar dacă are parte de o perioadă mai scurtă de lumină.
În ceea ce privește umiditatea, usturoiul este iubitor de apă, motiv pentru care necesită, de cele mai multe ori, hidratare constantă.
Pregătirea solului pentru plantarea usturoiul de toamnă
Usturoiul trebuie plantat la cel puțin 20 cm adâncime, iar solul poate fi fertilizat în mai multe feluri.
Pentru acest proces se poate folosi turba, azotat de amoniu (10 g pentru 1 m ²), sau 20 g de superfosfat și 20 g de îngrășământ de potasiu la 1 m² de teren.
În ceea ce privește formarea patului, acesta necesită atenție deosebită. Atunci când vorbim de usturoiul de toamnă, patul trebuie să aibă 1m lățime și în jur de 25 cm înălțime.
Patul urmează să fie lăsat să se odihnească, însemnând că se va ajunge la tasarea solului după săpare. În cazul în care precipitațiile nu sunt suficiente, este necesară hidratarea repetată a patului.
Cum se plantează usturoiul de toamnă
Pentru început, se desfac căpățânile de usturoiu pentru a alege cei mai mari căței. Specialiștii recomandă ca aceste bucăți alese să fie înmuiate timp de un minut într-o soluție de 1 % de sulfat de cupru.
Înainte de a face plantarea propriu zisă, trebuie să tăiați vărful cățelului de usturoiu, pentru că acesta împiedică o creștere firească.
Faceți găurile în pământ, la o distanță de 10 cm una față de cealaltă, pentru a alege locurile în care veți planta usturoiul. Se recomandă a se păstra o distanță de 25 cm între rânduri.
În ceea ce privește adâncimea, specialiștii recomandă ca aceasta să fie cât mai mare, mai ales dacă plantarea s-a făcut târziu în toamnă, evitând efectele nedorite ale unui eventual îngheț.
Acum este momentul să plasați cățeii de usturoi în pământ, fără a-i împinge în exces, pentru a permite rădăcinilor să se formeze.
Găurile pot fi acoperite cu compost putrezit, iar patul trebuie acoperit cu așternut de 5cm grosime de mulci (format din frunze căzute, turbă sau ace de conifere).
Se recomandă păstrarea zăpezii care acționează ca o pătură caldă, prin folosirea de crengi și iarbă uscată.
Așadar, printre legumele plantate toamna se regăsește și usturoiul, iar primăvara, vă veți putea bucura de usturoi verde.