Compostul este cel mai important supliment pentru grădina de acasă. Este o modalitate simplă de a adăuga humus plin de nutrienți grădinii, și, în același timp, este gratis și la îndemâna oricui.
Compostul, un supliment important. Ce este compostul?
Compostul este un îngrășământ organic care se obține după descompunerea diferitelor reziduuri organice sub influența activității microorganismelor.
Materia organică folosită pentru compost trebuie să constea într-un amestec dintre materie organică maro (frunze moarte, crengi) și materie orgnică verde (iarbă, coaja fructelor).
Cum se face compostul?
În primul rând, trebuie să alegi un teren destinat acestui proces, iar, în cazul în care nu dispui de un spațiu, poți folosi chiar și un recipient special. Procesul de compost depinde foarte tare de umezeală și de lumină, având nevoie de un echilibru între acești factori.
Dacă grămada este prea uscată, procesul va fi foarte lent. Dacă grămada este prea umedă, materialele trebuie amestecate mai des. În plus, amestecarea materialelor este necesară pentru oxigen.
Muncitorii adevărați ai procesului sunt bacteriile și microorganismele. Prin combinația oxigenului cu apa și materialele organice, bacteriile deja existente se vor descompune în compost util pentru grădină.
Poți începe cu o grămadă de compost pe un spațiu ales în curte. Primul strat trebuie să conțină crengi și paie, apoi celelalte materiale, alternându-le pe cele umede cu cele uscate.
Apoi, se adaugă materia organică verde, se acoperă cu lemn, celofan sau bucăți textile și se amestecă ocazional.
Materia organică potrivită pentru compost
În plus față de bacterii, organismele mai mari, cum ar fi insectele sau viermii sunt foarte active în procesul de creare, prin descompunerea unei materii de mărimi mai mari.
În ceea ce privește materialele pe care oricum le aruncați, multe dintre acestea pot fi folosite pentru compost. Deșeurile alimentare sunt foarte utile, cojile fructelor și legumelor, inclusiv semințele și frunzele, cojile de ouă, zațul de cafea, pliculețele de ceai și chiar șervețelele de hârtie folosite.
Te poate interesa și: Îngrășăminte pentru grâu. Cum se face fertilizarea culturii
În ceea ce privește materialele din curte, putem folosi iarba tăiată, dar în cantități mici pentru a evita excesul de nitrogen, frunze, semințe, crengi, paie, ziare vechi sau chiar rumeguș.
Materia organică nepotrivită compostului
Deșeurile umane sau ale animalelor de companie nu sunt recomandate, pentru că sunt purtătoare de boli și paraziți. În plus, acestea elimină un miros neplăcut.
De asemenea, plantele de grădină bolnave nu pot fi folosite în compost, putând să-l infecteze. În plus, nu se recomandă pentru compost: cenușa rămasă de la cărbuni, carnea sau oasele.