Îngrășăminte pentru grâu. Ce produse se folosesc? De ce îngrășăminte are nevoie grâul? Cum ajută îngrășămintele pentru porumb productivitatea recoltelor? Cum se folosește îngrășământul și în ce perioadă se utilizează? Încercă să răspundem la aceste întrebări pentru a veni în sprijinul fermierilor cu informații.
Fertilizarea lanurilor de grâu ajută la creșterea productivități dar și a calității recoltelor. Îngrășămintele se pot folosi pe tot parcursul desvoltării plantei, încă de la însămânțare.
Când se folosesc îngrășăminte pentru grâu
Grâul se seamănă astfel încât planta să fie puternică înainte de sosirea iernii. Se calculează timpul de vegetație undeva la 40-50 de zile până la recoltare. Cea mai potrivită perioadă pentru semănarea grâului în toamnă, între 25 septembrie – 5 octombrie în zona colinară a țării, în nord și în depresiuni și între 1-10 octombrie în sudul României și Câmpia Transilvaniei.
Grâul nu trebuie semănat nici prea devreme, căci ar fi prea dezoltat la intrarea in iarnă, iar planta va fi sensibilă la ger. De asemenea, dacă grâul e semănat prea tâziu și este prea mic la sosirea iernii, va avea o rezistență scăzută la ger și vegetația va avea o densitate scăzută.
În general, densistatea recomandată în lanul de grâu este de 500-700 spice per metrul pătrat. Distanța dintre rânduri este de 12,5 cm în România, în restul lumii distanța variind între 10 și 18 centimetri.
Dacă solul este umed și are o textură mijlocie spre grea, grâul se seamănă la 4-5 cm adâncime. Pe un sol mai uscat, semănatul se poate face și la 5-6 cm adâncime.
Grâul este însă destul de pretențios la fertilizare. Dat fiind că nu își utilizează substanțele nutritive din sol, are nevoie de îngrășămite pentru ca producția de grâu să fie mare.
Fertilizarea grâului se poate face toamna
Resursele nutritive de la îngrășăminții aplicați toamna vor fi de folos în perioada de iarnă, când plantele consumă mai multe elemente nutritive. Se pot folosi îngrășăminte organice, precum gunoiul semifermentat de grajd și mustul de gunoi. De asemenea, grâul reacționează foarte bine la fertilizare cu azot și fosfor. Solurile acide au nevoie și de amendamente calcaroase, fertilizarea făcându-se, în acest caz, cu carbonat de calciu – piatră de var, dolomit. Aceasta se face o dată la 4 ani.
Fertilizarea din toamnă ajută la fixarea nutrienților în zona rădăcinei plantei, nutrienți care vor fi de folos la dezvoltarea vegetației începând cu luna martie.
Fertilizarea de primăvară a grâului
Pentru o vegetație bogată, primăvara, când temperaturile sunt sub 15 grade Celsius, se folosesc azotul și ureea. Îngrășămintele se aplică dimineața, când solul este încă rece.
Îngrășămintele pentru grâu se folosesc în funcție de tipul de sol, tipul de hibrid de grâu, clima zonei, densitatea lanului și producția vizată. Este esențială o analiză a solului, la unul sau doi ani pentru a verifica conținutul de elemente nutritive existente în sol.
Ce îngrășăminte se folosesc pentru grâu
Principalul element nutritiv pentru grâu este azotul, care întărește structura plantei și o ajută la dezvoltare. Azotatul de amoniu este benefic pentru toate tipurile de culturi și pentru orice tip de sol. Se mai folosește și ureea, dar doar pentru anumite tipuri de sol și nu după ce planta a fost semănată.
Ce îngrășăminte pentru grâu au cele mai bune rezultate
Cel mai utilizat tip de îngrășământ este cel care coține azot. Acesta se aplică în mai multe etape, de exemplu în trei etape. Prima etapă are loc toamna, a doua etapă de fertilizarea poate avea loc primăvara devreme, iar a treia etapă se aplică la apariția primului nod al tulpinii.
Îngrășămintele pentru grâu ce conțin fosfor se vor aplica toamna.
Îngrășămintele care conțin potasiu se pot aplica cu fertilizatorii de fosfor, însă trebuie făcută analiza solului pentru a determina dacă este nevoie de potasiu.
Îngrășămintele se recomandă în doza stabilită de producători, în funcție de tipul de sol pe care este plantat lanul de grâu.
Se poate folosi și îngrășământ organic, obținut din gunoi de grajd. În special fermierii care au dezvoltat și domeniu zootehnic pot beneficia de această fertilizare care vine extra, pe lângă îngrășămintele cu azot, fosfor și, eventual, potasiu.