Trucuri și sfaturi

Tratament pomi fructiferi. Cum și când se face stropirea în livadă

Tratament pomi fructiferi
Tratament pomi fructiferi

Cei care au livadă de meri, peri sau pruni știu cât se important este tratamentul pomilor fructiferi. Cum se face stropirea livezilor? Când se aplică tratament pomilor? Cum se alege tratamentul pentru pomii fructiferi din livada proprie? Vă oferim aceste informații și sfaturi în materialul următor.

Cele mai des întâlnite livezi din România sunt de meri, peri sau pruni, care sunt pomii fructiferi care au nevoie de tratamente periodice. Acestea se aplică în funcție de soiul pomului fructifer, de sol, dar și de dăunătorii și bolile care îl amenință.

Cum se face stropirea pomilor fructiferi

Fie că ai o mică livadă pentru consum propriu, fie că ești fermier și producător care cultivă pe suprafețe neapărat trebuie să stropești pomii. Stropirea se face de regulă primăvara, la tăierea de rodire. Stropirea se mai poate face și în restul anului pentru creșterea productivității și a sănătății pomilor fructiferi. În general, pentru o bună îngrijire, stropirea se face de 5 ori pe an.

Astfel, se poate face tratament pomilor fructiferi:

 • primăvara, înainte de înflorire
 • toamna, după căderea frunzelor
 • când se sfârșește iarna
 • de-a lungul perioadei de vegetație, vara

Stropirea este profixalia bolilor pomilor fructiferi, prevenind astfel pagube semnificatice în livadă.

Contează momentul zilei când se realizează tratamentul pomilor fructiferi?

Da, condițiile meteo sunt esențiale pentru un tratament aplicat corect. Stropirea livezilor de fructiferi se face doar la temperaturi pozitive, pentru că nu trebuie să existe condiții de îngheț. În ziua aleasă pentru aplicarea tratamentului este bine să nu bată vântul sau să existe precipitații.

Ca să stropești corect pomii fructiferi, ai nevoie și de echipament adecvat. Folosește o salopetă, cizme de grădină și mască de protecție specială care să te protejeze de vaporii chimici din tratamente.

Se folosește pompa de stropit sau atomizatorul pentru distribuiția uniformă a tratamentelor.

Ce substanțe se folosesc la stropit și care sunt dăunătorii frecvenți din livadă

Cel mai des se folosesc substanțe ce conțin cupru, mai ales pentru stropirea din toamnă: fungicide ca zeamă bordeleză, Champ 77, Alcupral, Cuproxat Flowable. Se mai folosesc si substanțele pe bază de ulei horticol. Aceste două tratamente nu se amestecă între ele!

Bolile ce amenință pomii fructiferi variază de la o specie la alta. Totuși, cele mai frecvente sunt:

 • Fainarea: usucă mugurii, lăstarii și frunzele, împiedicând evoluția lor
 • Rapănul: le atacă pe perioada de vegetație și distruge frunzele și fructele
 • Focul bacterian înnegrește și duce la căderea florilor
 • Putregai și alte boli de depozit
 • Dăunători: viermi, păduchele din San Jose, păduchele verde, puricele melifer, molia fructelor, păduchele negru al cireșului, acarianul roșu al pomilor, viespea neagră a prunului

Sperăm că acest articol a venit în ajutorul micilor fermieri, aflați la început de drum pe calea livezilor și care au avut nevoie de informații despre stropirea și tratamentul pomilor fructiferi.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  Comments are closed.