Știri Agricole

Smochine. Perioadă de coacere, cultivare și secretul pe care puțini îl știu despre fructul de smochin

Smochine. Perioadă de coacere, cultivare și secretul pe care puțini îl știu despre fructul de smochin
Smochine. Perioadă de coacere, cultivare și secretul pe care puțini îl știu despre fructul de smochin

Smochine. Fructe care au căpătat popularitate și în România în ultimii ani, cu un gust dulceag și nenumărate posibilități de a fi folosite în bucătărie. Din fericire, smochinii pot fi cultivați și în România cu succes, astfel încât să ne bucurăm de producția autohtonă ale acestor fructe. Românii nu cunosc însă câteva secrete despre cultivarea și dezvoltarea smochinelor, precum și câteva curiozități despre smochine, pe care le vom prezenta în continuare.

Cultivarea smochinului în România. Când este perioada de coacere a smochinelor

Smochinele cresc doar în zone călduroase, deci arborii trebuie plantați într-o zonă cu temperaturi de aproximativ  20 de grade Celsius. Este sensibil la ger, nerezistând sub  -15 grade Celsius, deci trebuie protejați pe timpul iernii. Cu puțin ajutor și anumite măsuri de siguranță, smochinii pot fi plantați pe toată suprafața României. Arborii de smochin ajung greu la maturitate și au nevoie de un sistem bine pus la punct de irigații, pentru că au mare nevoie de apă. Dacă au apă destulă și o climă favorabilă, smochinii pot avea și două recolte pe an.

Fructe de smochine verzi

Smochinul se plantează primăvara devreme, înainte de a porni în vegetație și înainte de a apărea precipitațiile abundente. Se lasă o distanță de 4 metri între rânduri și 4 metri între plante, în gropi adânci de 50 de centimetri. Ca fertilizant se poate folosi îngrășământul de grajd. Un hectar de pământ cuprinde aproximativ 600 de arbuști de smochin. Un arbust de smochin costă între 20 și 50 de lei. 

Perioada de coacere a smochinelor este în septembrie și octombrie, în funcție de temperaturi. 

Fruct de smochin

Smochine. Curiozități despre aceste fructe

Dacă și tu consumi smochine, atunci probabil că ți se vor părea interesante următoarele curiozități despre aceste fructe.

De pildă, puțină lume știa că fructul de smochin este, de fapt, floarea smochinului. Aceasta are o particularitate, fiindcă înflorește în interiorul smochinei, nefiind vizibilă la exterior. Poartă numele de  infructescenţă. 

Există și specii de smochini care nu au nevoie de polenizare, realizând singure acest proces, în interiorul plantei. Totuși, există și specii de smochin care au nevoie de polenizare, iar procedeul este deopotrivă spectaculos și controversat. Este important de știut că smochinele au nevoie de o anumită specie de viespi pentru a se produce polenizarea.  Viespea Blastophaga este cea care se ocupă de acest lucru. De aceea, cei care cultivă anumite soiuri de smochin sunt atenți ca în zona lor să existe această specie de viespe sau cumpără viespile pentru a le folosi la polenizarea plantelor. 

Fruct copt de smochin

Procesul de polenizare este foarte interesant și ridică o problemă etică în societatea noastră: sunt smochinele vegane? Iată explicația.  atunci când o viespe polenizează acest fruct, ea rămâne captivă în interior. O enzimă din interiorul smochinelor, ficina, procesează trupul viespei, care dispare.

Se consideră totuși, că proteina din viespe rămâne în interiorul smochinei, astfel că smochinele nu sunt recomandate de a fi consumate de vegani. Există și voci care spun totuși că aceste fructe pot fi consumate de către oricine, căci insecta dispare cu desăvârșire. 

Deși procedeul pare crud, această relație naturală este un exemplu perfect de simbioză, pentru că asigură supraviețuirea ambelor specii. Cu toate că viespile mor pentru a ajuta la reproducerea smochinelor, smochinele sunt cele care le asigura hrana pentru scurta viață a insectelor. 

Fructe de smochin în copac

Smochinele sunt, așadar, mult mai interesante decât niște simple fructe. Tu știai aceste lucruri despre smochine? Le consumi?

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    15 Comments

    1. Da ca si fruct , dar si dulceața de smochine

      1. E foarte buna dulceata de smochine!

      2. Ca fruct, nu ca si fruct!!!

        1. Curios că n-a zis și „cu siguranță” .A înnebunit toată tembelimea cu mizeria asta .Baga complet aiurea „cu siguranță” , „ca si ” ,”practic „, „clar „in orice fraza chiar daca contextul nu impune .

    2. „Smochinul se plantează primăvara devreme, înainte de a porni în vegetație și înainte de a apărea precipitațiile abundente.
      Se lasă o distanță de 4 metri între rânduri și 4 metri între plante, în gropi adânci de 50 de metri.”

      Cine face groapa de 50 de metri adancime pentru un smochin si cu ce fel de escavator???

      Are idee jurnalista ce a scris, sau e pila mare, a dat MULT sa intre in acest business!!!

      1. Buna ziua, multumesc pentru mesaj, desigur ca este vorba despre o greseala de redactare, am scris 50 de metri in loc de 50 de centimetri, iar acum am corectat, datorita faptului ca mi-ati atras atentia. Cu siguranta tuturor ni se intampla sa gresim atunci cand avem de-a face cu un volum mai mare de informatii pe care incercam sa il transmitem.

        De asemenea, va asigur ca ma documentez pentru materialele mele si, intr-adevar, am dat mult efort, de-a lungul a zece ani, ca sa pot sa realizez articole. In rest, nici vorba de pile, este doar munca. O zi buna

      2. Orbul nu vede dar le buchiseste….e scris 50 de centimetri adancime nu 50 metri,…cititorule critic…miop…!

        1. Multumesc pentru mesaj, într-adevăr, a fost scris 50 de metri și am revizuit în urma atenționării. Cu toate acestea, consider că a fost o eroare de redactare, cu toții greșim. O zi bună!

    3. Am avut un buboi pe barba la varsta de sase ani -bunica de optzeci ani a lipit osmochina de buboi care a disparut dupa cateva zile.Asta sa intimplat acum optzeci de ani.

    4. Treaba asta cu viespea chiar nu o stiam.Ce interesant este.Inca o data te convingi ca Dumnezeu a facut totul.Cine altcineva ar fi putut face ceva atat de complicat.

      1. Așa este! Totul are un rost!

      2. nustiu ce sa zic da…
        acesat proces nu prea se pupa cu termenul de „preabun”, as zice dimpotriva…

    5. Va rog sa-mi spuneti de ce cad smochinele înainte de a se coace și cecremediu exista sa nu mai cada?

      1. Bună ziua, probabil nu sunt polenizate și fructul nu rezistă. E bine să aveți caprifoi prin zonă și să folosiți viespile, cum scrie în articol. O zi bună!

    6. Probabil n-au suficienta apa, de la seceta avorteaza fructele, dar sunt si unele soiuri care au nevoie de polenizare pentru a pastra fructele, sau parțial polenizare la a 2-lea rand de fructe, cum sunt cele din categoria San Pedro, la care aici se consula doar breba.
      Caprifoiul e o floare – mana maicii domnului, a nu se confunda cu caprifigul care-i masculul smochinului.
      Viespile polenizatoare nu supraviețuiesc in clima noastra, iar a poleniza cu seringa cu polen nu cred ca merita efortul.

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *