APIA

Subvenții APIA 2021 pe hectar plăți. Fermierii mici și mijlocii vor avea parte de subvenții mai mari

Subvenții APIA 2021 pe hectar plăți. Fermierii mici și mijlocii vor avea parte de subvenții mai mari
subventii APIA

Comisia Europeană sugerează o simplificare a Politicii Agricole Comune după terminarea anului 2020. Această acțiune ar veni în scopul unei adaptabilități mai mari a statelor membre. De asemenea, fondurile europene și domeniile către care vor merge ar putea fi mai flexibile.

Astfel, fermierii ar avea parte de o agricultură europeană mai sustenabilă, competitivă și profitabilă. Comisia Europeană dorește să ofere un sprijin prin simplificarea Politicii Agricole Comune.

Propunerile Comisiei Europene

Prin flexibilitatea statelor membre de a folosi fondurile europene, se vor putea devolta noi programe care să vină în ajutorul agricultorilor într-un mod eficace și pozitiv. În acest fel, statele membre vor avea resursele de a transfera până la 15% din alocările lor financiare fie către plățile directe, fie către proiectele de dezvoltare rurală.

Deși plățile directe rămân o structură importantă pentru PAC, cel mai important factor este susținerea și încurajarea fermierilor mici și mijlocii. În spațiul intracomunitar, asemenea forme de exploatații agricole sunt majoritare. De asemenea, este important sprijinul acordat tinerilor fermieri.

Una dintre urmările acestei acțiuni este plafonarea plăților directe, în scopul distribuirii corecte a fondurilor. Astfel, nu se va putea acorda o sumă mai mare de 100.000 euro per fermă. Fermele mici și mijlocii ar primi subvenții mai mari pe hectarul de terenul agricol. Țările membre vor trebui să dedice 2% din alocarea financiară aferentă plăților directe doar pentru susținerea tinerilor fermieri.

Interes dezvoltat pentru acțiunile climatice și protejarea mediului înconjurător

Noua schemă PAC va oferi mai mult interes protejării mediului înconjurător și prevenirii schimbărilor climatice. Astfel, se va condiționa plata directă de către aplicarea unor practici favorabile pentru climă și pentru mediul înconjurător. Fiecare stat membru își va schița planul ecologic, finanțat de bugetul lor național. Această acțiune trebuie să aibă un rezultat mai mare decât cea impusă de normele europene obligatorii.

Planul propune ca cel puțin 30% din fiecare alocare națională pentru plățile directe destinate dezvoltării rurale va fi folosită pentru măsurile de climă și mediu. În plus, 40% din întregul buget PAC va contribui direct sau indirect la acțiunile climatice.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in APIA