Trucuri și sfaturi

Sparanghel: tot ce trebuie să știi despre plantarea uneia dintre cele mai dificile culturi

Sparanghel: tot ce trebuie să știi despre plantarea uneia dintre cele mai dificile culturi
Sparanghel: tot ce trebuie să știi despre plantarea uneia dintre cele mai dificile culturi

Sparanghelul a fost introdus în România în perioada interbelică și, deși este o legumă foarte apreciată, nu este o plantă populară printre culturile agricultorilor români. Deși este o plantă perenă din care se poate recolta pe o perioadă de 12-25 de ani, sparanghelul are nevoie de multă atenție pentru a se dezvolta corespunzător.

Înființarea culturii de sparanghel

Unul dintre motivele pentru care sparanghelul nu este o cultură populară în România este rezistența sa mică la temperaturile scăzute din perioada iernii. Fără ajutor, sparanghelul nu rezistă la temperaturi de -5 grade Celsius. Astfel, temperatura optimă de dezvoltare este cuprinsă între 15  și 30 de grade Celsius.

În timp ce are toleranță medie la secetă, sparanghelul nu se dezvoltă corespunzător atunci când are de-a face cu multă umezeală. Tocmai de aceea, sparanghelul are nevoie de soluri grele, argiloase, bine drenate, cu pH între 6.5 și 7.5 (în special sparanghelul verde).

Lumina este un element important în cultura sparanghelului, fiind un factor prin care se obține sparanghelul alb. Lăstarii comestibili de sparanghel alb se obțin prin bilonarea din timpul primăverii, ceea ce duce la lipsa luminii.

Metode de cultivare a sparanghelului

Sparanghelul se poate cultiva prin rădăcini, primăvara, prin împărțirea în 3-4 lăstari cu rădăcini independente, care se vor tăia la nivelul rădăcinii. Sparanghelul alb se obține prin reducerea luminii, în timp ce sparanghelul verde are nevoie de un teren drept și de multă lumină.

Cultivarea prin puieți este, de asemenea, mai populară. Puieții trebuie să fie achiziționați doar din pepiniere autorizate. Se folosesc doar puieții puternici și, de preferat, masculii pentru că plantele femele sunt mai puțin roditoare.

Sparanghelul se poate cultiva și prin semințe, însă acest proces este greoi și longeviv. Însămânțarea se face în luna aprilie, atunci când temperatura minimă nu scade de 15 grade Celsius, pe șanțuri adânci de 3-4 cm, la o distanță de 30 cm, cu 5-7 cm între semințele de pe rând.

Sparanghel: tot ce trebuie să știi despre plantarea uneia dintre cele mai dificile culturi

Lucrări de îngrijire pentru cultura de sparanghel

Fertilizarea

Fertilizarea de bază constă în folosirea gunoiului de grajd bine descompus (60-80 de tone la hectar, superfosfat – 400 kg la hectar, sulfat de potasiu descompus – 200 kg la hectar).

În pregătire pentru cultura de sparanghel, solul trebuie desfundat, la adâncimea de 35-40 cm, apoi fertilizat și grapat pentru a elimina buruienile. Șanțurile de plantare se fac la 1,4-1,5 metri unul de celălalt, de preferat pe direcția nord-sud, cu adâncimea de 35 cm și lățimea de 35-40 cm.

Cultura de sparanghel – boli și dăunători

Rugina – primele simptome pot fi vizile în lunile aprilie-mai, pe lăstarii tineri, sub forma unor pete galbene-portocalii, ovale care formează pustule oval-alungite, prăfoase, brun-roșcate în perioada înfloririi. Atacul ruginii poate usca sau îngălbeni planta, însă poate fi combătută cu fungicidul Teldor.

Gândacul albastru – acest dăunător este foarte periculos pentru cultura de sparanghel. Acest dăunător poate fi combătut de viespea sparanghelului, însă, dacă folosiți insecticide, atunci va fi distrusă și ea. Pentru a distruge invazia acestui dăuntor, trebuie să tăiați tulpinile la finalul verii sau să folosiți insecticide precum Actara 25WG, Decis Mega EW, Pyrinex Quick și Faster 10 CE.

Viespea sparanghelului – crește în interiorul plantei și se hrănește cu ouăle gândacului albastru până când își depune ouăle în larvele acestuia.

Beneficiile sparanghelului

Sparanghelul este o plantă foarte sănătoasă, folosită încă din Antichitate, care conține vitamina K, acid folic, vitamina C, beta-caroten, vitamina E, zinc și seleniu. 5 lăstari de sparanghel conțin doar 20 de calorii, fiind des utilizat în curele de slăbire.

Sparanghelul reglează nivelul zahărului din sânge, fiind antiinflamator. De asemenea, conținutul de vitamina K este un aliat al inimii, prevenind formarea cheagurilor de sânge, iar conținutul de fibre scade riscul de infarct.

Sparanghelul este un diuretic natural, ajutând la eliminarea excesului de sare și fluide din organism, prevenind, astfel, apariția pietrelor la rinichi.

Sparanghelul este recomandat femeilor însărcinate, conținând o mare cantitate de acid folic.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.