Dacă găsiți această buruiană în curte, nu o aruncați. Adesea de împiedicăm de ea, o smulgem și o aruncăm la păsări, neștiind că previne diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, artroza, ajută la slăbit și detoxifică organismul.

Iarba-grasă este o buruiană-minune, plină de substanțe nutritive în procente generoase.

Este bogată în oligoelemente precum magneziu, potasiu și calciu, în vitaminele C și E și în vitamine din complexul B. Mai mult, conține și cei mai importanți acizi grași Omega-3. Unul dintre aceștia, acidul alfa-linoleic, care nu poate fi sintetizat în organism și trebuie asigurat prin alimentație, joacă un rol important în prevenirea artrozei. Totodată, acizii grași Omega-3 previn și bolile cardiovasculare. Frunzele sunt mai bogate în compuși fenolici decât tijele și acești compuși au proprietăți antioxidante și anxiolitice care joacă un rol primordial în prevenirea diabetului de tip 2.

Se pot consuma în salate, omlete sau supe atât frunzele cât și tijele (au gust ușor iute). Iarba-grasă are proprietăți diuretice, laxative și este benefică mai ales în cazul iritațiilor mucoasei. Datorită acestor proprietăți, această plantă oferă rezultate spectaculoase în regimurile de slăbire: tratează constipația și detoxifică organismul. În aceste scopuri, se administrează sub formă de ceai (jumătate lingură iarbă uscată la 1 ceașcă de apă fierbinte). Mai mult, din iarba-grasă uscată și rădăcina de păpădie uscată se obține un ceai care ajută în problemele cu acneea.

Aplicat direct pe piele, sucul de iarbă-grasă luptă eficient împotriva contracțiilor musculare, hidratează, calmează, cicatrizează, dezinfectează și are efect antibacterian și antiinflamator. În ceea ce privește compresele cu suc de iarbă-grasă, acestea calmează conjunctivita și inflamația pleoapelor. Mestecarea frunzelor calmează inflamația gingiilor și chiar și durerea în gât.

Cataplasme cu iarbă-grasă

Cataplasmele cu iarbă-grasă se pot aplica pe piele pentru a calma iritațiile, pentru a ajuta cicatrizarea rănilor sau în cazul contracțiilor musculare. Se amestecă 1 lingură de frunze proaspete de iarbă-grasă cu 1 lingură de ulei de măsline. dacă consistența este prea lichidă, se poate adăuga un pic de pulbere de argilă verde sau albă.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă