Veste bună pentru rezervele de hrană ale României. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat în cadrul unei conferință de presă că, în 2022, nu s-a depus nicio cerere de despăgubiri de secetă. Astfel, culturile românești sunt, în prezent, în afara pericolului produs de seceta pedologică, așa cum a fost anii trecuți.

Ministrul Agriculturii: “Peste 98 la sută din culturi au răsărit”

Din fericire, aceste vești pot liniști oamenii care își fac griji cu privire la resursele alimentare ale României în contextul socio-politic actual. Adrian Chesnoiu crede că, datorită culturilor din acest an, nu va mai exista o lipsă de ulei de floarea-soarelui, așa cum a fost după începerea conflictului dintre ucrainieni și ruși.

”Noi în acest an agricol nu avem o secetă excesivă. Era o presiune cumva pe culturile de toamnă, ca urmare a lipsei de precipitații din perioada de iarnă dar aceste ploi care au venit în ultima perioadă au reechilibrat balanța nivelului de apă din sol și cu toți fermierii cu care am discutat până acum, cam peste tot culturile arată bine.

Și din starea de vegetație a culturilor reiese foarte clar că acestea culturi de toamnă sunt la un nivel de răsărire destul de bun, peste 98 la sută din culturi au răsărit. Iar pentru fermierii care s-au confruntat cu nerăsăriri punctuale ei au avut posibilitatea să vină cu culturi de primăvară astfel încât suprafața agricolă la nivel național să rămână constantă și să ne ducă cu speranța la un an de producție bun”, a comunicat Adrian Chesnoiu, în cadrul unei conferințe de presă ținută pe data de 2 mai, la Satu-Mare, confrom Agrointel.ro.

România produce de trei ori mai multe cereale decât are nevoie

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a discutat și despre consumul de cereale al românilor, susținând că, dintre cele 11 milioane de tone de grâu produse într-un an agricol bun, românii au nevoie doar de 4,3 – 4,5 milioane, restul fiind valabile pentru export.

”De aceea în balanța comercială o să vedeți în zona de exporturi și mai multă materie primă. Mă refer aici la grâu, porumb și floarea- soarelui. Spre exemplu anul trecut, într-un an agricol bun, am produs 11 milioane de tone de grâu. Necesarul nostru de consum este undeva de 4,3 – 4,5 milioane.

Evident că disponibilul pentru export este vândut în afara țării. Ceea ce vrem noi să facem este să stimulăm ca această materie primă să fie procesată în țară, să vindem făină sau pâine pre-coaptă pentru că au apărut investiții private în capacități de producere a pâinii pre-coapte”, a completat Adrian Chesnoiu, conform sursei citate.

Seceta nu a afectat culturile în 2022: Ministrul Agriculturii: "Nu s-au cerut despăgubiri în acest an"

Fermierii români, încurajați să profite de cererea de piață

În ceea ce privește producția de ulei de floarea-soarelui, Ministrul a susținut că fermierii români trebuie să profite de cererea mare de piață și să exporte direct ulei de floarea-soarelui, în locul semințelor.

”La ulei este aceeași situație, într-un an agricol bun obținem 3 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui iar necesarul de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1,2 milioane ceea ce înseamnă că avem un disponibil pentru procesare destul de mare. Și vedeți la nivel european că sunt anumite țări care erau dependente de relația comercială cu Ucraina, care au nevoie de ulei.

Și atunci este o oportunitate pentru țara noastră să profite fermierii români de această cererea din piață și să poată exporta ulei de floarea-soarelui în loc în trimitem 1 milion de semințe”, a declarat Ministrul, conform sursei citate.

Reamintim că în anul 2022, nu s-a depus nicio cerere de despăgubiri pentru secetă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *