România are o grămadă de locuri de muncă ce pot fi ocupate în orice moment, dar lipsesc doritorii. Cei care trăiesc din ajutorul social susţin că îşi caută de lucru, dar ori nu găsesc ceva care să le convină, ori salariul li se pare prea mic.

În consecinţă, preferă să stea acasă pe mai puţini bani, dar pe care îi obţin din partea statului contra unui efort minimal. Angajatorii au ajuns, însă, la capătul răbdării, pentru că – în acest moment – nu mai găsesc nici măcar zilieri. An de an, fermierii din Dolj se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Oamenii spun că au încercat să angajeze, au plătit pentru promovarea anunţurilor online, doar că cei care s-au arătat interesaţi nu venit la lucru.

Fermier: “Am avut vreo 500 de vizualizări. 10 telefoane şi vreo 3 mesaje. Din telefoanele pe care le-am avut, primul lucru m-au întrebat despre transport, despre salariu. Despre program, despre ce avem de făcut, nu m-a întrebat nimeni.”

Fermierul era dispus să ofere un salariu de 3.000 de lei pe lună, dar suma nu e suficient de atractivă pentru cei care aleg, mai degrabă, să muncească în străinătate.

Tânăr: “Eu plec sâmbătă în Belgia. Pentru că în România murim de foame, îşi bat joc de noi. Pentru că salariul e de 20 de milioane. Au rămas decât leneşii în ţară. Care se bucură pe un milion jumate.”

La finalul anului trecut, România avea aproape 160 de mii de persoane asistate social. Un venit pentru care nu au depus un efort prea mare.

Consilier asistenţă socială: “Acestea trebuie să facă dovada din 6 în 6 luni, de la şomaj, să ne aducă adeverinţă prin care solicită un loc de muncă şi nu le este acordat.”

Nici măcar tichetele pentru lucrătorii casnici, menite să revoluţioneze piaţa muncii, nu au reuşit să mobilizeze românii. Deşi, zilierii care prestează activităţi precum grădinărit, menaj sau îngrijire la domiciu beneficiază odată cu aceste tichete şi de asigurări medicale şi contribuţii la pensie. Noul sistem de plată nu pare atractiv nici pentru angajatori.

Fermier: “Eu cred că nu va avea niciun efect. Va funcţiona greoi. Eu trebuie să mă duc să pierd timp să le achiziţionez, i le dau omului în mână, omul nu ştie ce să facă cu ele. Va trebui tot eu să mă duc să mă urc în maşină, să îşi recupereze banii şi el o să spună păi ce, bă, eu muncesc pe hârtii?”

Sistemul vine cu beneficii şi pentru cei care plătesc angajaţii cu tichete. Dacă achiziţionează într-un an peste 600 de tichete, aceştia primesc gratuit de la stat încă 75.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  6 Comments

  1. Suntem de tot ce doriți;ce mai avem și cu proprietarii de ovine?Legislația actuală din România e suficientă-nu se aplică,e cu totul altceva.

  2. Sunt foarte putini bani pt munca depusa

  3. Unde este ferma domnului?
   Ce munca era de efectuat?

  4. A spus domnul fermier si ce conditii de munca le ofera?
   Aud de multi ani aceeasi poveste: romanii nu muncesc, nu sunt educati etc, Dar pe angajatorii romani, marii antreprenori, cine i-a educat? Multi dintre ei se poarta ca stapanii de sclavi, apoi se plang ca oamenii nu sunt motivati.
   Incercati sa investigati si cate ore muncesc oamenii aceia cu adevarat si in ce conditii.

  5. Nesimțiți de patroni !!!
   Până acum domnul a plătit salariații cu salariul minim pe economie și acum se laudă că oferă mai mult ???
   Eu sunt diasporean și dacă îmi oferă mai mult decât câștig in Germania , nu mă mai întorc sa muncesc la nesimțiții de patroni români .Nu spuneați voi că mai sunt 100 la poarta și dacă nu ne convine sa plecam ?? Am plecat LICHELELOR !!! VOI NU SUNTETI PATRONI !!!

   1. Cine va opreste sa va angajati in Romania cu 5000 lei? Sau cu 10000 lei pe luna? Cine e vinovat ca ati invatat 2 clase primare si alea facute in 15 ani la seral si nu stiti sa faceti nimic si vreti salar de 10.000 de euro pe luna? Se poate castiga foarte bine si in Romania daca ai scoala, cap si mai ales chef, ca sa folosesti ce ai invatat. Sau va puteti face patroni cu 20000 lei/luna si sa exploatati voi pe altii. Acum e democratie si puteti face ce vreti dar se pare ca nu e nici scoala, nu e nici cap si mai e si o lene care va trage catre o relaxare totala de vreo 50 de ani pana iesiti la pensie. Se observa ca e exceptional de bun ajutorul social in aceste cazuri. Ajutorul asta social ar fi minunat daca s-ar mari la vreo 8000 lei pe luna iar salarul minim sa fie scazut la 500 lei pe luna. Nu ar mai pleca nimeni si toti ar „munci” pe branci in Romania. Concluzia: e discriminare in Romania, nu e platita sufiecient lenea si prostia.

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.