Trucuri și sfaturi

Protejarea cireșilor de atacul graurilor. Metode simple și puțin costisitoare

Protejarea cireșilor de atacul graurilor. Metode simple și puțin costisitoare
Protejarea cireșilor de atacul graurilor. Metode simple și puțin costisitoare

Cireșele sunt fructe speciale care au făcut multă vâlvă în rândul consumatorilor, în ultima vreme, din cauza prețului extrem de ridicat din perioada extra sezonului. Fiind pomi fructiferi mai pretențioși, fructele acestora au nevoie de îngrijire și de o atenție deosebită către dăunători.

Unii dintre acești dăunători sunt graurii, păsările care pot consuma cireșele încă de dinainte ca acestea să se coacă. Tocmai de aceea, măsurile sunt foarte importante, în special cele de prevenire care pot simplifica o eventuală situație neplăcută a recoltei de cireșe.

Cum poți proteja cireșii de atacul graurilor

Una dintre cele mai bune soluții pentru a apăra cireșii de atacul graurilor este folosirea unei plase speciale. Această metodă este foarte eficientă pentru că ține păsările la distanță, însă trebuie instalată cu grijă. Specialiștii recomandă ca plasa să fie pusă pe rame de lemn pentru a nu permite păsărilor să aibă acces la fructe.

O metodă folosită de zeci de ani este legată de construirea unei sperietoare. Această soluție este simplu de realizat și foarte puțin costisitoare. Totuși, hainele sperietorii trebuie schimbate constant pentru a nu permite păsărilor să se obișnuiască cu înfățișarea acesteia. Cele mai bune materiale sunt cele strălucitoare care atrag lumina.

O soluție simplă și eficientă este hrănirea păsărilor într-o zonă îndepărtată de livada de pomi. Acestea se vor obișnui să se hrănească în spațiul special amenajat și nu vor mai simți nevoia să atace fructele pomul. Păsările pot fi hrănite cu boabe de porumb și semințe de floarea-soarelui.

Împotriva păsărilor dăunătoare se mai poate folosi un spray special care nu este toxic nici pentru ele, nici pentru oameni sau plante. Spray-ul doar îndepărtează păsările din locul respectiv, având un miros parfumat puternic care nu este pe placul înaripatelor.

O metodă eficientă și deloc costisitoare este folosirea un CD-uri vechi. Acesta este modul perfect de a recicla produse pe care, de altfel, le-ați fi aruncat la coșul de gunoi. Legați CD-urile cu ață de cel mai înalt punct al cireșului, iar vântul va ava grijă ca acestea să reflecte lumina și să sperie păsările.

Cum se realizează sperietorile

Sperietorile de păsări au fost folosite de agricultori de sute de ani pentru a ține dăunătorii înaripați la distanță. Această metodă este eficientă și în prezent și poate reprezenta un proiect distractiv și pentru copii. Realizarea acestora este simplă, iar eficiența este pe măsură, în special dacă țineți cont de câteva sfaturi de specialitate.

Unul dintre aceste sfaturi este folosirea unui lemn de calitate, de esență tare pentru realizarea cadranalului. Astfel, acesta va rezista un timp mai îndelungat și va face față condițiilor meteorologice nefavorabile. Hainele sperietorii trebuie să aibă o culoare vie care să iasă în evidență, cât mai țipătoare. Se mai pot folosi peruci, pălării colorate și alte materiale strălucitoare care atrag lumina.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.