Știri Agricole

Câți metri cubi de lemn s-au exploatat în 2019 în România. INS a publicat cifrele

Câți metri cubi de lemn s-au exploatat în 2019 în România. INS a publicat cifrele
exploatare lemne

Institutul Național de Statistică a dezvăluit că, în 2019, în România, s-au exploatat 18,904 milioane metri cubi de lemn. Cifrele arată că, anul trecut, s-au exploatat cu 558.000 metri cubi mai puțin decât în 2018.

Destinația lemnului recoltat

Cifrele eliberate de INS denotă și tipul de lemn recoltat anul trecut, astfel că din volumul total de masă lemnoasă, aproximativ 36,8% au alcătuit rășinoasele. Urmează fagul, cu un procent de 34%, stejarul cu 10,2%, speciile tari (salcâm, frasin, paltin, nuc) cu 11,5%. Speciile moi (tei, salcie, plop) au fost recoltate în procent de 7,5%.

Conform INS, 95,5% din cantitatea exploatată a avut ca destinație persoanele juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră. Restul, de 4,5% a fost destinat persoanelor fizice care pot exploata lemn din pădurile pe care le au în proprietate. Totuși, cifrele arată că 67% din cantitatea totală a fost exploatat din pădurile publice.

Astfel, în 2019, 12,583 milioane metri cubi de lemn au fost recoltate din pădurile publice, însumând 67%. 29,6% a fost recoltat din pădurile propritate privată, iar 3,8% din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier.

Volumul de lemn recoltat din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier a scăzut, față de 2018, cu 16,4%. Din volumul pădurilor proprietate privată, volumul a scăzut cu 4,9%, iar din pădurile publice cu 1,3%. În ceea ce privește pădurile proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale volumul a scăzut cu 0,2%.

În privința regiunilor de dezvoltare, s-a recoltat 28% din volumul total în regiunea Nord-Est, 23,4% din regiunea Centru, 13,6% din regiunea Nord-Vest. În regiunea de Vest s-a recoltat 12,8%, din Sud-Muntenia 9%, din Sud-Vest Oltenia 7,3%, din Sud-Est 6,7%, iar din București-Ilfov 0,4%.

Județele cu cele mai mari exploatări

În județele Suceava, Harghita și Neamț s-a exploatat cea mai mare cantitate de lemnoase. În 2019, în Suceava, s-a exploatat 11,6% din volumul total, în Harghita 7,8%, iar în Neamț 6,5%. Urmează județul Bacău cu un procentaj de 5,3%. Cele mai mici procentaje au fost întregistrate în Ialomița și Olt cu 0,5%, Teleorman, Ilfov și Brăila cu 0,4%, Constanța și Galați 0,3% și București sub 0,1%.

În privința motivelor de tăiere, în anul precedent s-au înregistrat tăieri de conservare pe 58,6% din suprafața totală parcursă și tăieri de regenerare în codru pe 39%. De asemenea, s-au înregistrat tăieri de regenerare în crâng pe 2,1% și tăieri de substituiri-refacere a arboretelor slab productive și degradate pe 0,3%.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.