Din păcate, tăierea copacilor în România a devenit o obișnuință. Autoritățile nu doar că închid ochii la această practică, ci, de multe ori, devin parte activă din ilegalitate. Puțini sunt cei care au curajul de a mărturisi realitatea din pădurile românești.
Gheorghe Calancea a îndrăznit totuși, să povestească, în premieră pentru publicația libertatea.ro, anumite secrete ascunse în spatele furtului de lemne. El a fost pădurar a Ocolul Silvic Cârlibaba din județul Suceava, timp de peste 30 de ani. Anul acesta, în martie, a fost dat afară. De aceea, acum este hotărât să spună cine stă în spatele tăierii copacilor în țara noastră.
Tăierea copacilor în România se face sub ochii autorităților
Filmat de reporterii Libertatea, Calancea spune că este vinovat de acuzațiile procurorilor. Pădurarul are dosar penal pentru furt de lemne. A furat pentru el, însă susține că a furat și pentru sistem. Omul povestește că din furt, șefii cei mari își fac vile și averi.
Procurorii îl acuză pe Gheorghe Calancea pentru tăierea ilegală, în anul 2019, a peste 700 de copaci, cu un prejudiciu 189.666 de lei. Pădurarul a recunoscut că se tăia “lemn de cea mai bună calitate”, deși în acte se nota că ar fi tăiat “lemnul de proastă calitate”. La acest moment, relatează libertatea.ro, pădurarul este sub control judiciar, după o perioadă în care a stat în arest la domiciliu. În materialul publicat de Libertatea, pădurarul Calancea recunoaște că, dacă nu ar fi fost prins de procurori, nu ar fi vorbit niciodată despre ce se petrece în pădurile României.
Interviul integral cu pădurarul Calancea este publicat pe libertatea.ro și poate fi vizionat aici.
Angajații Direcției Silvice Suceava au firme în domeniu
Și fiul lui Gheorghe Calancea este implicat în dosarul în care este acuzat pădurarul. Tânărul povestește că există aprobări pentru a tăia lemne dintr-un singur loc. Însă, verificarea se face dacă lemnul a plecat din acel loc, atâta tot.
“Tu tai din altă parte și te duci cu telefonul, cu GSM, la locul trecut în acte. De acolo pleci, dar ai lemn bun, tăiat de mai încolo”, spune băiatul pădurarului.
Gheorghe Calancea susține că nu avea cum să fure fără voia șefilor. Toți știau despre manevrele care se făceau în acte, pentru ca din pădure să se taie lemnul bun.
De multe ori, povestește pădurarul, șefii își pun numele rudelor în firmele cu care lucrează, pentru a nu atrage atenția asupra lor. Astfel pot participa la licitațiile de exploatare. Tăierea copacilor în România este o întreagă afacere din care statul pierde și câștigă doar șmecherii. Din păcate, și politicienii sunt implicați.
Acest fenomen duce la mari probleme în zonele forestiere, tăindu-se copaci care fixează pământul și oferă oxigen. Cu știrea și aprobarea celor care ar trebui să ne apere pădurile!