Trucuri și sfaturi

Piciorul cocoșului, combinația perfectă dintre bujor și trandafir. Cum se plantează și îngrijește Ranunculus

Piciorul cocoșului, combinația perfectă dintre bujor și trandafir. Cum se plantează și îngrijește Ranunculus
ranunculus

Numele științific al plantei „piciorul cocoșului” este Ranunculus, o floare cu adevărat specială care arată ca o combinație între trandafir și bujor. Având zeci de pliuri, cu petale disponibile în multe culori, ranunculus este des întâlnit în buchetele de flori ale mireselor. Numele de piciorul cocoșului este dat de rădăcina care are forma unui picior de cocoș, o rădăcină cărnoasă ca niște gheare.

Plantare Ranunculus

Piciorul cocoșului este o plantă care nu este deloc rezistentă la frig și are nevoie de lumină, dar nu de căldură excesivă. În plus, nu se adaptează în mediile cu un grad ridicat de umiditate. Plantarea în grădină se face prin bulbi, toamna sau primăvara.

Bulbii nu trebuie plantați în zone cu multă umiditate și trebuie îngropați la o adâncime de 2-3 ori mai mare decat diametrul bulbului în sine. În plus, necesită acoperirea cu paie sau cu o folie specială de mulcire pentru a fi protejat de îngheț.

Dacă plantați ranunculus primăvara, alegeți un loc luminos, cu puțină umbră, în care solul nu reține apă și nici nu este foarte umed. Doar prima udare trebuie să fie mai consistentă. A doua udară este necesară de-abia atunci când încep să răsară plantele, la aproximativ două săptămâni după plantare.

Piciorul cocoșului, combinația perfectă dintre bujor și trandafir. Cum se plantează și îngrijește Ranunculus

În cazul în care alegeți să plantați ranunculus în ghiveci, veți avea nevoie de un vas mai mare pentru că nu trebuie înghesuit. Este indicat să lăsați cel puțin 15 centimetri între tuberculi, având sisteme puternice de înrădăcinare. Trebuie plantat cam la 2,3 centimetri adâncime, folosind turbă (pentru a drena apa corespunzător), în ghivece groase, cu găuri.

Deși este o plantă perenă, ranunculus nu va rezista în grădină în sezonul rece, așa că este de preferat să scoateți turbeculii din pământ și să-i depozitați într-un loc întunecos și uscat. Primăvara se pot planta iar. Turbeculii folosiți trebuie să fie cât mai mari și așezați, la plantare, cu rădăcina în sus.

Îngrijire Ranunculus

Îngrijit corespunzător, ranunculus poate avea zeci de flori. Acesta are nevoie de îngrășământ. Cel mai bun îngrășământ ar fi hidro-solubil, bogat în Potasiu și Fosfor, pe care să-l folosiți împreună cu apa de udat, de două ori pe lună.

Piciorul cocoșului nu are nevoie de multă hidratare, doar o dată pe săptămână. Fiind o plantă neiubitoare de apă, trebuie să aveți grijă să nu o distrugeți udând-o prea mult.

După ce turberculii au fost scoși din grădină, aceștia nu mai necesită hidratare. Plantele din ghiveci trebuie puse, în perioada sezonului rece, într-un loc întunecos, dar călduros.

Boli și dăunători

Ranunculus plantat în grădină este foarte ușor de atacat, în special de către afide și melci. În cazul în care este plantat în grădină, atunci nu mai este atât de expus bolilor, însă tot sunt necesare tratamentele fitosanitare ca măsură de prevenție. După ce planta devine adultă, sunt necesare stropiri cu o soluție antifungică și una insecticidă, la trei, patru săptămâni distanță.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *